De verpakking van je meeneemlunch

Laptop Lunches fruit filled lunch with banana bread
Laptop Lunches fruit filled lunch with banana bread by anotherlunch.com, on Flickr

Je neemt een goede, voedzame lunch mee, waar je na een ochtend werken en leren, weer energie uit haalt voor de rest van de dag. Sommige materialen zijn echter schadelijk voor de gezondheid en beïnvloeden zelfs de leerprestaties negatief.Je meeneemlunch verdient een goede verpakking! Lekvrij, met een indeling in vakjes, het liefst licht van gewicht, het materiaal moet er leuk uitzien, je lunch moet er goed in blijven …… Heb jij nog meer wensen?

Welk materiaal is geschikt voor je meeneemlunch?

Bij de materiaalkeuze let ik in eerste instantie op de gezondheid: het materiaal moet geen schadelijke stoffen afgeven aan je lunch. Maar ook de belasting van het milieu speelt mee.

  • Aluminium is lekker licht, maar het kan schadelijke stoffen afgeven aan je lunch en de fabricage is erg milieubelastend. Hetzelfde geldt voor aluminiumfolie. De European Food Safety Authority laat zich daar behoorlijk negatief over uit. Zij geeft aan dat je er zeker geen zuur of zout voedsel in mee moet nemen, (appelpartjes, appelmoes, rabarber, tomaat, zoute haring, augurkjes) en zeker niet als je het de avond van tevoren al klaarmaakt. Zuur en zout neemt extra veel van de metaalionen uit de aluminium op.
  • Roestvrij staal kan prima als materiaal voor de lunchtrommel, maar is vaak wel wat zwaar.
  • Kunststof is prima als je een goede kwaliteit kiest zonder schadelijke stoffen.
  • Papier kan, maar de inhoud droogt snel uit en wordt geplet. Daarnaast kost het veel bomen om al die eenmalig te gebruiken papieren zakjes te produceren.
  • Plastic zakjes moet je niet willen. Na een paar uur in je tas ziet de inhoud er niet meer uit en al dat wegwerpplastic komt in het milieu terecht.
  • Herbruikbare zakjes (netjes) kunnen voor groente of fruit een goede oplossing bieden.

Alles tegen elkaar afwegend, is een afwasbare lunchtrommel van een goede kwaliteit kunststof een prima keuze.

Schadelijke stoffen in de verpakking

De kunststof verpakking mag geen chemicaliën bevatten, want dat wil je toch niet in je meeneemlunch! In veel producten van kunststof (speelgoed, drinkflesjes en ook lunchtrommels) zitten ftalaten (weekmakers, die de kunststof soepel houden) , DHEP’s en BPA’s. Die stoffen kunnen een verstoring in het hormoonstelsel veroorzaken en vergroten de kans kanker, diabetes en obesitas. Om die reden zijn deze stoffen ook al verboden in  kinderspeelgoed en babydrinkflesjes, maar ze zouden eigenlijk helemaal de wereld uit moeten! Het Europees Milieuagentschap geeft verder aan dat deze chemicaliën aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen veroorzaken en autisme, ontwikkelingsachterstanden bij kinderen, verhoogde agressie en verminderde leerprestaties.

Meer info of verder lezen?

BPA-vrije lunchtrommels met vakverdeling zijn zeker de van origine Japanse Bento Box en de Smash Nude Food Movers.

Herbruikbare netjes vind je bij Ecowijs.

Waarom je moet opletten om je lunchtrommel vrij te houden van bepaalde chemische stoffen (o.a. weekmakers en BPA), vind je bij Waren Wel en Wee. Naar beneden scrollen tot het kopje Bisphenol A, waar je leest dat BPA onder andere het leervermogen ernstig kan aantasten!

Hoe de EFSA denkt over aluminium lees je hier.

Het Europees Milieuagentschap geeft veel info over schadelijke chemicaliën in het milieu.

Wil je bijzondere voorbeelden voor de inhoud zien? Geweldig om te zien, maar je meeneemlunch hoeft helemaal niet zo bijzonder te zijn, of veel tijd te kosten, zolang je maar varieert en iedere dag ook fruit en groente in je goede lunchtrommel stopt.

Geef een reactie