December is een feestmaand, maar niet voor je hersenen!

Glassy Sweets" by mmoosa on Flickr

In de feestmaand december vieren we sinterklaas, kerst en oud-en-nieuw met cadeautjes, zoveel-gangen-diners en veel tussendoortjes. De commercie doet er via reclames, speciale feestverpakkingen en aanbiedingen alles aan om je te verleiden om nog meer te kopen, te eten en te snoepen.
Feest moet je vieren, daar is niets mis mee. Maar de onmenselijke overdaad aan zoete ‘lekkernijen’ is echt schadelijk voor je gezondheid en voor je hersenen. Je lichaam en je brein kunnen al die zoetigheid niet aan en goede leerprestaties behalen in zo’n snoepmaand, wordt wel erg lastig.

Suiker werkt negatief

Als je zoveel zoete producten eet, krijg je daarmee veel te veel suiker binnen. Suiker is een snelle koolhydraat die heel gemakkelijk als glucose in je bloedbaan wordt opgenomen. De glucose in je bloedbaan zorgt voor reacties van je lichaam om dat te verwerken: de glucose moet geschikt gemaakt worden om je cellen van brandstof te voorzien. Je lever zet de glucose die niet onmiddellijk verbrand wordt, zo veel mogelijk om in glycogeen (energievoorraad) en als dat niet meer lukt,  wordt het opgeslagen als vet (je wordt dus dikker). Je alvleesklier levert insuline afgestemd op de hoeveelheid glucose in je bloed want zonder insuline wordt de glucose niet door de cellen opgenomen. Lever en alvleesklier worden bij een te grote aanvoer van glucose overbelast: ze gebruiken te veel energie in een poging toch je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en raken uitgeput.

Pieken in je bloedsuikerspiegel

De pieken in je bloedsuikerspiegel leiden tot een verminderd gezichtsvermogen en geheugenproblemen. Ze zorgen er ook voor dat je minder alert bent en je minder goed kunt concentreren. Tijdens die pieken lijkt het even uitstekend te gaan en de suiker lijkt energie te geven, maar zo’n piek duurt maar heel kort en daarna volgt een enorme dip. Het gevolg: je bent slaperig, moe, niet geconcentreerd en je hebt steeds meer behoefte aan suiker. Suiker werkt verslavend: je hebt steeds sneller het volgende ‘shot’ nodig om door te kunnen gaan.
Naast mindere leerprestaties leidt een overmaat aan suiker ook tot overgewicht en obesitas (wat weer een negatieve uitwerking heeft op de leerprestaties) en veel negatieve complicaties daarvan zoals verhoogde kans op leververvetting, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Bekijk de etiketten

Wil je dus wat goeds doen voor je leerprestaties: gebruik dan veel minder suiker.
Daarmee bedoel ik niet alleen dat je van de suikerpot af moet blijven, maar dat je ook moet letten op alle verborgen suikers! In koekjes, taart en chocola verwacht iedereen wel suiker, maar ook frisdrank, vruchtensappen, energierepen en zogenaamd verantwoorde tussendoortjes zitten bomvol. En zelfs in producten als tomatenketchup, sauzen, mosterd en sommige worstsoorten vind je suiker. Let daarom goed op de etiketten! Suiker komt daarop voor als suiker, maar onder andere ook als golden syrup, vanillesuiker, glucose-fructosestroop, basterdsuiker, geleisuiker, druivensuiker, dextrose, kandijsuiker, rietsuiker of melasse. De industrie doet er alles aan om de hoeveelheid suiker te verbergen.

Houd ook tijdens de feestdagen de vuistregels voor volwaardige voeding in de gaten. Daarmee zijn die dagen prima door te komen. Wat denk je van een menu met zalm, verschillende groenten en salades, noten en fruit als tussendoortje en pure chocola van meer dan 70% cacao bij de koffie? Vergeet niet te ontbijten, want dat heeft veel effect op je prestaties en je stemming.

Foto:“Glassy Sweets” by mmoosa on Flickr