Gesnif, gesnotter en gesnuif

Tweede helft oktober, herfst, dé periode van ongewenste virussen en bacteriën. In de klas loopneuzen en hoestbuien. Daar hebben je leerlingen bij het leren last van. Daarbij komt dat ze er doodmoe van worden en dat heeft soms weer gevolgen voor het gedrag: het lontje wordt korter. En als er eenmaal één begint, heb je al snel de halve klas inclusief jezelf verkouden. Dat wil je toch niet?!

Verkoudheid zorgt voor een aantal lichamelijke klachten: een verstopte neus, een zere keel, hoofdpijn, niesbuien, hoestaanvallen. De zin in eten vermindert, je proeft ook minder, je slaapt minder goed.
Die lichamelijke klachten verminderen de zin om te leren bij je leerlingen of ze zijn er gewoonweg te moe voor. De concentratie neemt af, helder denken wordt lastiger, ze kunnen minder goed tegen drukte en lawaai om zich heen en ze zijn sneller geïrriteerd.

Thuis passen we soms nog oma’s huismiddeltjes toe. Waarom in de klas niet? Welke mogelijkheden heb je in de onderwijssituatie?

  • Zet een doorgesneden ui op een schoteltje in de klas. (Wat naast je bed helpt, kun je ook in de klas gebruiken.) Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van een verstopte neus.
  • Zorg voor voldoende vochtigheid in de lucht. Zet een bakje water op de radiator, eventueel met een druppeltje etherische olie erin. Planten in de klas zorgen ook voor een vochtiger atmosfeer.
  • Lucht het lokaal regelmatig.
  • Verstuif etherische olie in het lokaal. Dit helpt om de lucht te zuiveren (na het luchten), om ziektekiemen te bestrijden en om de symptomen bij verkoudheid te verlichten. Neem bijvoorbeeld tea tree, of grove den, die goed te combineren zijn met lavendel. Gebruik een plantenspuit in de pauzes met water en een paar druppeltjes van de genoemde etherische oliën.
  • Laat de leerlingen regelmatig water drinken.
  • Pas de gymlessen aan. Beweging is goed, maar zorg dat het rustige beweging is. Maak een herfstwandeling in plaats van een zware gymles.
  • Ga meerdere keren per dag met gesloten mond neuriën en zoemen met je leerlingen, zodanig dat je trillingen voelt in de holtes. Dat verbetert de ventilatie en circulatie in je neusholtes.
  • Maak eens samen een hoestsiroop. Hol een ui of rettich uit en maak er een klein gaatje onderin. Zet het op een glas. Vul de holte met bruine suiker en wacht. Er komt vocht vrij dat in het glas druppelt.
    of meng een halve theelepel honing met een halve theelepel citroensap.
    of roer twee eetlepels honing en twee eetlepels zonnebloemolie door elkaar.
    Regelmatig een theelepeltje van deze recepten verzacht de keel.
  • Zorg vooral voor extra hygiëne: vaker handen wassen, meer aandacht bij het schoonmaken voor de toiletten, kranen en deurklinken, vaker schone handdoeken ophangen of papieren handdoekjes gebruiken, papieren zakdoekjes op voorraad, hand voor de mond bij niezen en hoesten.

Maak van de nood een deugd door in de lessen aandacht te besteden aan preventie van ziekte, hygiëne, huismiddeltjes en het belang van goede voeding, voldoende slaap en beweging.

Foto: 'Tissues' van annaj via Pixabay

Geef een reactie