Een invasie van hoofdluis? Gebruik Tea tree olie!

Ik ben bijna door mijn luizenkammen heen, meldde Dio Steenstraat vanochtend. Er lijkt een enorme invasie te zijn van hoofdluis.
Hoofdluizen zijn kleine insecten, zo groot als een speldenknop of hooguit een sesamzaadje. Hun kleur varieert met de kleur van het haar, bij blond haar zijn ze iets lichter van kleur dan bij donker haar. Dat maakt het extra moeilijk om ze op te sporen. Bovendien zitten ze het liefst verstopt op plekken waar je ze minder gemakkelijk ziet: onder de pony, achter de oren of in de nek. Het heeft niets te maken met hygiëne; de luizen zitten even graag in gewassen haar als in ongewassen haar. Een hoofdluis legt ongeveer acht eitjes per dag, dus de vermeerdering gaat snel als je de bestrijding niet goed genoeg aanpakt.

Wat doe je ertegen?

Je kunt de luizen bestrijden door het haar te kammen met een hele fijne luizenkam! En om dat kammen minder lastig te maken, kun je het haar behandelen met een conditioner. Dat maakt het haar gladder en daardoor gaat de kam er gemakkelijker door heen. Dat kammen moet je een paar keer per dag, zeker twee weken blijven doen om ook alle eitjes kwijt te raken. Maak de kammen na iedere kambeurt goed schoon.
Controleer het hele gezin of de hele klas (of beter nog: de hele school) op hoofdluis. De luizen verplaatsen zich gemakkelijk via jassen of via kinderen die dicht bij elkaar zitten.

Etherische olie

Er is een etherische olie die goed werkt tegen hoofdluis: Tea tree olie (Melaleuca alternifolia). Die olie wordt via stoomdestillatie verkregen uit de bladeren en jonge twijgen van altijd groene bomen die in Australië groeien. Er zijn 50 tot 75 kilo bladeren en twijgen nodig om 1 liter tea tree olie te winnen. Dat maakt een goede etherische olie duur, maar doordat etherische olie sterk geconcentreerd is, heb je er maar heel weinig van nodig.
Tea tree olie
is een EHBO-olie die eigenlijk in ieder gezin en in iedere klas thuishoort. Ook de etherische oliën van geranium, lavendel, rozemarijn en eucalyptus kunnen als anti-hoofdluismiddel worden gebruikt.

Neem een 100% pure etherische olie van een goed merk, zoals Volatile. Dat merk is verkrijgbaar bij de betere drogist en natuur & reformzaak. Volatile levert ook kant-en-klare anti-hoofdluisproducten.
Meng een of twee druppels tea tree olie bij de conditioner in je handpalm en verdeel dat door het haar voordat je gaat kammen.
Sprenkel dagelijks twee druppels op de kraag of in de capuchon van de jas van je kind.
Desinfecteer de luizenkam met water en een druppel tea tree olie.

Voorkom verspreiding: meld de hoofdluis

Waarschuw de school en de ouders van vriendjes als je als ouder bij je kind hoofdluis hebt ontdekt en omgekeerd: waarschuw de ouders als je als leerkracht hoofdluis hebt geconstateerd bij de leerlingen.
Het advies om grondig meubels en beddengoed te reinigen is in 2011 ingetrokken. Het effect daarvan is niet bewezen.

Landelijke luizendag

Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis heeft voorlichtingsmateriaal voor ouders en voor scholen, compleet met een Hoofdluisprotocol. Het steunpunt heeft de woensdag na de voorjaars/krokusvakantie voor het vijfde jaar uitgeroepen tot Landelijke Luizendag. Er is namelijk vaak een explosie van hoofdluis na een vakantie. Komt het dit jaar eerder vanwege de zachte weersomstandigheden? Begin nu met de voorzorg en bestrijding.

Foto: ‘Male human head louse’ bij Gilles San Martin on Flickr