Kraanwater drinken, het hele jaar door

Retap waterflesjes
Nu de zomerwarmte voorbij is en de scholen weer beginnen, zie ik ineens veel minder waterflesjes. Alleen bij het sporten zijn ze nog duidelijk aanwezig. Maar voldoende vocht is niet alleen bij warm weer of bij het sporten nodig. Het is het hele jaar door van wezenlijk belang voor je hersenen om voldoende te drinken.

Ik heb er al eerder over geschreven: drinken om optimaal te presteren. En op YouTube wordt uitgelegd wat water doet voor je hersenen in de eerste 2:10 minuut van de animatie: What if you stopped drinking water?.

Hoeveel vocht heb je nodig?

Anderhalf tot twee liter water per dag, moet je echt zoveel drinken?> Nee, dat is niet nodig. Een deel van het vocht dat je lichaam nodig heeft, komt uit je voeding, voornamelijk uit groente en fruit. Een ander deel uit koffie, thee en frisdrank. Je hoeft dus geen liters extra te drinken, tenzij het heel warm is of je zware lichamelijke prestaties levert. Het is wel een prima idee om de frisdrank te vervangen door water, waardoor je veel minder suiker binnen krijgt. Verder moet je voorkomen dat je dorst hebt. Dat betekent dat je altijd toegang moet hebben tot water en moet kunnen drinken als je daar behoefte aan hebt. Die toegang is nog lang niet vanzelfsprekend. Recent onderzocht NPS NIPO de beschikbaarheid van kraanwater op festivals. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om aan kraanwater te komen.

Voldoende vocht stimuleert sommige cognitieve prestaties, concludeerde onderzoekster Caroline Edmonds.
Vorig jaar is Michelle Obama de campagne ‘Drink up’ gestart om de Amerikanen per dag een glas water extra te laten drinken. Dat is voor ons net zo belangrijk!

Kraanwater of flessenwater?

Frank van Berkum (dr. Frank) schreef vorig jaar dat de waterflesjes-hype sterk overdreven is. Hij pleitte voor kraanwater. Dat betekent dat je duurzamer, en goedkoper bezig bent dan met flessenwater en misschien zelfs wel veiliger voor je gezondheid. Als je tenminste de waterflesjes goed schoon houdt. Want pas op: hoe gevaarlijk kan hervullen zijn en waar moet je dan op letten?
De Duitse toxicoloog Martin Wagner concludeert dat kraanwater veiliger is dan mineraalwater. Kraanwater staat onder zeer streng toezicht en moet aan hoge eisen voldoen, er is geen verpakking nodig en dus ook geen plastic afval, en het is, in vergelijking met flessenwater, spotgoedkoop. In het radioprogramma Vroege Vogels werd gepleit voor het drinken van kraanwater in restaurants.

Kraanwater in school

Ook op scholen is het echt nog geen algemeen gebruik dat leerlingen en studenten altijd kraanwater ter beschikking hebben. Dat drinken zou afleiden van de les, zorgen voor onrust en soms voor een knoeiboel. ‘Drinken doen ze maar in de pauze.’ Ik zie ook nog klassen waar er letterlijk één bekertje bij de wastafel staat, waaruit dan iedereen moet drinken. Dat kan natuurlijk ook niet!
Wil je in school je leerlingen of studenten de beschikking geven over kraanwater, leer ze dan te drinken uit een hervulbaar flesje dat goed schoon te houden is. Er zijn inmiddels vele merken, modellen en kleuren in de handel, licht van gewicht en mooi om te zien. Kijk eens naar de merken Retap, Tap.n.Go en Dopper.
Je kunt voor de groep 7 en 8 van de basisschool lesmateriaal of gastlessen bij Brabant Water aanvragen om je leerlingen meer te leren over drinkwater. Brabant Water heeft ook een kinderwebsite opgezet. Verder is er een speciaal programma om kinderen in de basisschool meer water te laten drinken: DrinkSchoolWater. Met zoveel materiaal hoef je je niet meer af te vragen hoe je water drinken leuk maakt voor schoolkinderen.

foto: “ten bottles in a row” (waterflesjes van Retap, mijn favoriete flesje) www.retap.nl