Puberbrein, leefstijl en leren

Momenteel volg ik de (gratis) online cursus van de Open Universiteit: Puberbrein, leefstijl en leren. In 7 weken wordt een overzicht gegeven van de invloed van omgevingsfactoren op het functioneren van de hersenen van adolescenten. In de derde week staat het thema ‘voeding en leren’ centraal. Helemaal mijn ding!

In dit cursusonderdeel krijg ik informatie over voeding via presentaties en interviews en word ik aan het werk gezet: maak een mindmap over dit thema. Leuk! Ik werk graag met mindmaps om overzicht te krijgen. De mindmap werd echter al snel zo groot dat ik de onderlinge relaties, die er zeker zijn, niet meer opgenomen heb. Ik kom ook steeds nieuwe informatie tegen, die nog opgenomen zou moeten worden.

voeding en leerprestaties (2)

Puberbrein ontbijtingredienten

Puberbrein ontbijt

Ik krijg de vraag om een breinstimulerend ontbijt samen te stellen. Dat levert een gezonde, maar vooral lekkere start op van de dag.

 

De volgende opdracht is een blog te schrijven over dit thema (doe ik hierbij) en de onderzoeksartikelen te lezen die ik kan downloaden.

Inhoudelijk gezien wordt het belang van een goed ontbijt benadrukt (10-30% van de jongeren vertrekt naar school zonder ontbijt) en worden onder andere visconsumptie, vitaminen, mineralen en de rol van omega-3-vetzuren besproken. Conclusie: voeding heeft invloed op de hersenontwikkeling, op de communicatie tussen de hersenen en op de hersenfuncties.

Puberbrein onderzoek ontbijtPuberbrein fatty acids

 

De relatie tussen voeding en hersenen is tweezijdig: het brein reguleert wat en hoeveel we eten maar is ook afhankelijk van voeding om goed te kunnen functioneren.

Kauwen zorgt ervoor dat er meer bloed en daarmee meer zuurstof en glucose naar de hersenen komt. Dat zorgt voor verbetering van het werkgeheugen, het episodisch geheugen en aandacht en versnelt cognitieve processen. Het meeste effect lijkt het kauwen te hebben kort voorafgaand aan een cognitieve taak.

Ook de onderzoeksmatige kant van het voedingsonderzoek wordt belicht: hoe wordt het onderzoek gedaan en welke conclusies kun je / mag je daaruit trekken? En ook de ethische aspecten die beperkend kunnen zijn voor onderzoek, komen aan bod. Experimenteel onderzoek is daardoor vaak niet mogelijk.

Puberbrein methodologie

Het is jammer dat de meest recente ontwikkelingen en discussies niet altijd in cursusmateriaal meegenomen kunnen worden. Vanochtend (30 april 2016) stond in de Volkskrant het artikel: Vet is helemaal niet slecht. De onderzoekenresultaten die in de cursus besproken worden stammen uit de periode 2006-2012. Toen werd nog heel voorzichtig over vetten gesproken. De ontwikkelingen gaan snel en de inzichten veranderen iedere paar jaar. Dat levert veel discussie op tussen voedingsgoeroes en voedingswetenschappers.

Er is ontzettend veel informatie te vinden in boeken, artikelen en brochures.
De hersenstichting geeft veel gratis digitale brochures uit, onder andere Puberbrein in ontwikkeling en Hersenen en voeding. Een aantal boeken over het (puber)brein:
[bol_product_links block_id=”bol_5724977a0e35e_selected-products” products=”1001004006531919,9200000046267240,9200000029979367,9200000036240144,1001004011252308,9200000010704169″ name=”puberbrein” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

[bol_product_links block_id=”bol_5724f78ee0b9b_selected-products” products=”1001004011441665,1001004010672169,9200000025422767,1001004006860023,1001004005472188,9200000022873504,1001004005997720″ name=”puberbrein” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”0″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Er is veel geschreven over de verwerking van die goede voedingsmiddelen tot lekkere en verantwoorde gerechten. Daar ga ik in een volgende blog op in.