Pieken en dalen

pieken en dalen2
Begin januari waren er de extra kilo’s van de feestdagen.
Half februari zorgden de uitspattingen met carnaval voor vetrolletjes.
Eind maart blijkt dat de voorjaarsgarderobe te strak zit.
Er moet gelijnd worden!
Het gaat daarbij van het ene uiterste in het andere. Het is hollen of stilstaan, feesten of vasten, alles of niets. Er zijn alleen nog pieken en dalen.
Dat jojoën is heftig voor je lichaam en ook voor je hersenen. Het geeft pieken en dalen in je gewicht, je humeur, je weerstand en in je prestaties. Je kunt niet goed presteren met een onregelmatige aanvoer van voedingsstoffen.

Onverantwoord lijnen

De lente is begonnen! Bij de allereerste zonnestraaltjes trokken mijn studenten hun voorjaarsgarderobe weer uit de kast en hoorde ik klagen dat het jurkje van vorig jaar niet meer goed paste, dat de broek toch wel erg strak zat en dat het shirt te veel ‘tekende’.
Een nieuwe lente, met helaas weer hetzelfde geluid: er moeten wat kilo’s af, dus er wordt gelijnd.
Lijnen gebeurt vaak veel te drastisch: korte tijd heel extreem vasten om daarna weer terug te vallen in het ‘normale’ eetpatroon. ‘Vet’ is ineens een vies woord en het ontbijt wordt alvast overgeslagen, in een poging zo weinig mogelijk te eten.
Het gevolg: een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft na de nacht voeding en vocht nodig om te kunnen functioneren! Al dat ‘heen en weer’ is ronduit slecht voor je en het zorgt niet voor een blijvend gezond gewicht. Dat bereik je veel eerder door je voedingspatroon aan te passen en erop te letten wat je eet, wanneer en waarom.

Gezond, gevarieerd voedingspatroon

Je hoeft echt geen ‘healthfood junkie’ te worden. Zorg dat je iedere dag drie verantwoorde maaltijden binnenkrijgt, neem fruit als tussendoortje en drink voldoende water.
Als je de snacks en de frisdrank laat staan krijg je al een berg toegevoegde suiker (snelle koolhydraten) minder binnen en val je af, zeker als je ook zorgt voor voldoende beweging.
Neem een kleiner bord, dat zorgt ervoor dat je minder opschept. En een kleinere vork of lepel zorgt voor kleinere hapjes.
Langzaam eten en goed kauwen geeft je eerder een verzadigd gevoel.
Maak een feestje van je bord met veel kleur, geur en smaak; geniet van je eten.
Je hoeft niet veel te eten. Als ontbijt volstaan bijvoorbeeld een gekookt ei, wat fruit en een groot glas water, of yoghurt met wat noten (geen muesli of cruesli uit een pak, dat zit stampvol suiker!). Op die manier krijg je eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels binnen. Probeer maar eens hoe lang je het daar op volhoudt!

Energie

Alles wat je eet, geeft energie en die energie heb je nodig om te kunnen presteren. Als je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat is normaal. Maar voeding met veel toegevoegde suikers zorgt voor grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Dat is nadelig voor je. Let er eens op waar overal suiker in zit en wees bedacht op de verschillende benamingen die vaak gebruikt worden om de hoeveelheid suiker te maskeren.
Die grote pieken en dalen hebben op korte termijn tot gevolg dat je prikkelbaar wordt, snel moe bent, niet alert kunt reageren, minder weerstand hebt en minder bestand bent tegen stress.
Op langere termijn loop je meer risico op snellere veroudering, obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes en kanker.

Dunner maar dommer

Wat betekenen die pieken en dalen voor je leerprestaties? Je hersenen hebben een goede verzorging nodig en kunnen niet functioneren als ze onvoldoende of onvolwaardige voeding krijgen. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen en raakt (hoe overdreven dat misschien ook klinkt) ondervoed. Dat is funest voor je leerprestaties. Het ondermijnt je geheugen en je concentratie. ‘Dunner maar dommer’ hoorde ik laatst zeggen. Je blijft niet alert tijdens de lessen om maar niet te spreken over de Citotoets, proefwerken en SO’s, toetsen en tentamens en eindexamens, die er binnenkort weer aan komen.

Houd je hersenen in conditie: eet!

pieken en dalen Loesje