Rust rondom school

P1000883
In de vakantie heerst er overdag evenveel rust rondom school als ’s avonds. Toch wordt er in die periode heel veel geleerd. Ik heb daar al vaker over geschreven. Kijk maar eens bij de categorie Informeel leren.
We vragen veel van onze leerlingen en studenten. Naast taal en rekenen (the 3Rs: reading, writing and arithmetic) ligt er steeds meer nadruk op algemene vaardigheden en competenties, zoals ondernemerschap en goed burgerschap, digitale geletterdheid, communicatieve vaardigheden, samenwerkend en probleemoplossend vermogen.

3Rs and skills

Die vaardigheden kunnen heel goed ook buiten school, in een informele setting, worden aangeleerd en geoefend. De vakantieperiode biedt daarvoor enorm veel mogelijkheden: op vakantie ontmoet je nieuwe mensen met andere gebruiken, je komt in een onbekende omgeving waar je je moet zien te redden, vaak in een andere taal.

De vakantie biedt ook bij uitstek de gelegenheid om lekker buiten in de natuur bezig zijn, met alle voordelen van dien. Onderzoek geeft aan dat spelen in de natuur een positieve invloed heeft op gezondheid, op gedrag en op leerprestaties. De onderstaande infographic van it’s all kid’s play geeft dat goed weer.

benefits of outdoor play

Children & Nature Network gaf in 2012 een overzicht van toen bekende onderzoeksresultaten. In Nederland houdt onder andere Agnes van de Berg zich bezig met het verband tussen gezondheid en natuur. Er is steeds meer belangstelling voor de positieve effecten van een groene omgeving op gedrag en (leer)prestaties en er komen steeds meer onderzoeken waarin die effecten ook aangetoond worden. Als je bang bent dat je de jeugd niet mee krijgt de natuur in, kijk dan eens naar de adviezen van Jolanda Pikkaart. Zij stuurt kinderen en jongeren met de smartphone het bos in. Dan wordt een boswandeling ineens spannend en leren ze in de natuur!

Laat leerlingen en studenten dus lekker vakantie vieren. Doorbreek de alledaagse gang van zaken zodat niet alles vanzelfsprekend is. Juist die nieuwe, onbekende situaties bieden de mogelijkheid tot informeel leren. Ze komen terug met nieuwe ervaringen, ontwikkelde vaardigheden en meer creativiteit. Dat komt hun leerprestaties ten goede.
think outside the box