Slaaptekort beïnvloedt leerprestaties

Three owls in a row" by Tambako the Jaguar, on Flickr

Je hebt vast wel eens ervaren hoe het voelt om te moeten presteren als je te weinig hebt geslapen. Je voelt je moe, je kunt je veel moeilijker concentreren en je geheugen laat je in de steek. Dat merk je al na een of twee te korte nachten. Een chronisch slaaptekort heeft grote invloed op je lichamelijk en psychisch functioneren. Die invloed merk je in het onderwijs bij zowel leerlingen in het basis- en het voortgezet onderwijs, als bij studenten in het mbo, hbo en aan de universiteit: De leerprestaties hollen achteruit.

Slapen en leervermogen

Er is een verband tussen de hoeveelheid slaap en de hersenontwikkeling, tussen vaste bedtijden en IQ, tussen slaap en het beklijven van een training in het oplossen van visuele taken en tussen slaappatroon en schoolsucces.
Je hersenen krijgen bij een tekort aan slaap geen gelegenheid om zich te herstellen. Want wat gebeurt er ter bevordering van het leren terwijl je slaapt? Juist terwijl je slaapt voeren je hersenen afvalstoffen af en krijg je de gelegenheid om (leer)activiteiten van de afgelopen dag te verwerken.
De hoeveelheid slaap en het slaappatroon bepalen dus voor een deel het leervermogen. En het blijkt juist voor de leerprestaties niet te werken om in het weekeinde het tekort aan slaap ‘in te halen’ dat je gedurende de week hebt opgelopen. ‘Bijslapen’ werkt niet als middel tegen de negatieve invloed van een slaaptekort op de aandachtsboog en het concentratievermogen.

Slapen en voeding

Er is ook een verband aangetoond tussen slapen en voeding. Een tekort aan slaap leidt tot meer eten en bovendien tot ongezonde voedingskeuzes. Er wordt dus meer opgeschept en vaker voor fastfood gekozen.
Verder blijkt dat kinderen die langer slapen, minder eten.

Slapen – eten – leren

Een chronisch slaaptekort verhoogt naast alle andere mogelijke problemen en ziektes, ook het risico op obesitas.
Ook het eten van ongezonde voeding leidt onder andere tot een vergroot risico op obesitas en andere welvaartsziektes, tot een korter leven en minder kwaliteit van leven. David L. Katz geeft het zelfs aan als doodsoorzaak nummer twee! (feed, fork, fingers).
En dan komen we toch weer bij leren uit, want obesitas leidt tot slechtere schoolresultaten.

Leren hangt samen met de hoeveelheid slaap, een regelmaat in het slaappatroon, beweging en ook voeding. Het blijkt dus voor je leerprestaties heel belangrijk om voldoende te slapen, voldoende te bewegen en te zorgen voor volwaardige voeding.
Zie ook mijn blogs in de categorie voeding en leren.

Foto: “Three owls in a row” by Tambako the Jaguar, on Flickr