Stress bij studenten

Begin van het studiejaar in de introductieweek een paar ziekmeldingen van studenten. De laatste twee weken voor de herfstvakantie: opvallend minder studenten aanwezig bij de colleges, de werkgroepen en de trainingen. Net na de herfstvakantie: een paar studenten die aangeven dat ze in de vakantie ziek zijn geweest. Wat is er aan de hand?

De eerstejaars studenten zijn begonnen aan een compleet nieuwe fase in hun leven. Dat betekent meer dan alleen een nieuwe studie. Ze komen in een totaal nieuwe omgeving terecht, waarbij alles nieuw, onbekend en onwennig is. Niets loopt meer zoals ze gewend waren en alles kost extra energie. Ze moeten zichzelf zien te redden in een totaal vreemde omgeving en dat veroorzaakt stress!

De spanning van het studentenleven begint vaak al bij de studiekeuze, dus lang voordat studenten daadwerkelijk aan hun studie beginnen. En na die beslissing en toelating, komt de spanning over alle nieuwe dingen: freshman fever, stress! De eerstejaars ervaren extra stress in de eerste weken en aan het eind van het eerste jaar: halen ze de propedeuse? Ouderejaars werken vaak naast hun studie en moeten toch op tijd alle opdrachten en verslagen inleveren. Bij deeltijdstudenten ligt de druk nog hoger: een baan, studie, een gezin met jonge kinderen …. veel stress! Vooral studenten die alles perfect willen doen, kunnen in de problemen komen.  Het gaat soms lang goed, maar dan loopt ineens de emmer over. Het zorgt soms zelfs voor burn-out maar zeker voor extra stress.

Aanhoudende stress heeft lichamelijke, psychische uitwerking. Stress vreet energie en zorgt ervoor dat je slechter slaapt, hoofdpijn krijgt, , dat je darmen minder goed werken en dat je immuunsysteem minder goed functioneert. Daardoor ben je sneller vatbaar voor ziektes en depressies. Te weinig slaap zorgt er weer voor dat je meer en ongezonder eet en dat er meer kans is op stress. Daar komt bij dat jongeren na de middelbare school, ineens minder gaan bewegen, terwijl dat juist een manier is om stress te lijf te gaan. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel en ontstaan steeds meer en ernstiger klachten. Ook veroorzaakt stress angstklachten en veranderingen in gedrag; het beïnvloedt geheugen en concentratievermogen. Presteer dan maar eens naar behoren.

Goed bedoelde adviezen worden weggehoond: ‘Je bent maar één keer jong, toch? En we kunnen echt wel voor onszelf zorgen.’ Gezond eten. ‘Is pizza niet gezond dan? en afwisseling genoeg, want ik kies steeds een andere.’ Voldoende slaap. ‘Vier tot vijf uurtjes zijn echt wel genoeg, toch?.’ Beweging. ‘Ja met je duim je smartphone bedienen en je toetsenbord zelfs met tien vingers!’ Ongezonde gewoontes zijn al ingeslepen, smaken en voorkeuren gevormd. Voedingseducatie komt dan te laat, of misschien ook te vroeg, want kunnen ze de gevolgen van hun gedrag (leefstijl) op langere termijn overzien?