100 % bij de les met tussendoortjes

Je hebt er driekwart dag opzitten en je moet nog even door. Je merkt dat je niet meer 100% bij de les bent: de bekende namiddagdip. Wat doe je dan? Ik zie dat er tegen die tijd vaak een greep in de snoeppot wordt gedaan, dat er een koek uit de tas komt of een energiedrankje naar binnen wordt gewerkt. Helaas is dat niet de beste keuze. De hoeveelheid suiker die je daarmee binnenkrijgt, zorgt voor een heel korte opleving met daarna een extra grote dip. Als je alert wilt blijven, kun je beter zorgen dat er iets anders in je tas zit.

Vochtgebrek

Drink voordat die tas opengaat eerst een glas kraanwater. Vaak komt vermoeidheid en vermindering van concentratie voort uit vochtgebrek. Het lijkt dan of je honger hebt, maar het is eerder behoefte aan vocht.

Wat stop jij in je tas?

  • Een stukje pure chocola. Niet overdrijven met de hoeveelheid en echt puur, dus minstens 70% (het hoeft dus niet altijd hartig te zijn);
  • Fruit: een appel, een banaan, bessen, druiven, een sinaasappel of mandarijntje. Die laatste twee zorgen ook nog voor een opleving door de verspreiding van hun geur bij het schillen;
  • Een theezakje voor een kop groene thee of kruidenthee. Kruiden als rozemarijn en munt verfrissen en helpen je door je dip heen;
  • Rauwkost: worteltjes, tomaatjes, komkommerplakjes, stukjes bleekselderij. Rauwkost bevat veel vezels waardoor je lang een vol gevoel hebt;
  • Een avocado. Als die rijp is, kun je hem uitlepelen;
  • Een bakje volle naturel yoghurt, eventueel met wat kaneel erop;
  • Een gekookt ei. Een gemakkelijk mee te nemen eiwitbron waar je lang op kunt teren;
  • Een handje pompoenzaden, zonnebloemzaden, noten, gedroogde zuidvruchten, ongezouten pinda’s of studentenhaver. Dat vormt een prima tussendoortje.

Tussendoortjes uiteengerafeld

Als je de voedingsstoffen in bovengenoemde tussendoortjes bekijkt, kom je vetten tegen (chocola, noten, avocado, yoghurt), eiwitten (ei, noten, yoghurt) en koolhydraten verpakt in vezels, dus langzaam te verteren (fruit en rauwkost). Daarnaast doen je hersenen ook hun voordeel met de aanwezige antioxidanten, vitaminen en mineralen. Wat de vetten betreft: je hersenen hebben goede! vetten nodig om te kunnen werken. Verder zijn zeker de B-vitaminen en de mineralen ijzer en magnesium belangrijk voor je hersenen.
Om die voedingstoffen bij je hersencellen te krijgen, zijn je darmen van levensbelang. Ze worden niet voor niets je tweede hersenen of je buikhersenen genoemd. Als je darmen niet goed functioneren kun je eten wat je wilt, maar wordt het niet in je lichaam opgenomen. Gelukkig zijn je darmen ook gebaat bij de genoemde tussendoortjes.

Verantwoorde voeding zorgt voor bouwstoffen en brandstoffen voor je hersenen. Daardoor kun je je beter concentreren, werkt je geheugen beter en verbetert je leervermogen. Dat geldt natuurlijk voor je maaltijden maar ook voor de tussendoortjes.
De Hersenstichting heeft de folder Hersenen en voeding gepubliceerd die je gratis kunt downloaden.