Werk aan je weerstand in coronatijd

Coronavirus, Virus, China, Uitbraak

Wat kun je zelf doen om te voorkómen dat je het coronavirus oploopt? Het virus is nog lang niet uitgewoed en er wordt zelfs gesproken over een derde golf. We moeten daarom allemaal de maatregelen goed in acht nemen. Intussen hopen we dat de experts zo snel mogelijk met een geneesmiddel komen voor degenen die het virus hebben opgelopen en een vaccin om ons preventief te beschermen. Tot die tijd kun je in ieder geval zorgen dat je immuunsysteem zo goed mogelijk functioneert. Werk dus aan je weerstand.

Een goede weerstand is altijd van groot belang, maar met de dreiging van het coronavirus, is het nog belangrijker. Iedereen kan een virus oplopen, maar met een goede weerstand zal een virus je minder snel ziek maken en gaat de ziekte, indien je het toch krijgt, meestal sneller weer over. Hieronder vijf tips om je immuunsysteem te optimaliseren.

1. Je weerstand kun je verbeteren met een gezonde leefstijl, dat wil zeggen: met gezonde voeding, voldoende slaap, iedere dag een half uur tot een uur beweging en het (zoveel mogelijk) vermijden van stress. Nu komen daar afstand houden en hygiënemaatregelen bij: handen wassen en ontsmetten van deurkrukken, sleutels, kranen, lichtknoppen, toetsenborden, telefoons en andere zaken die je veel aanraakt.

2. Goede voeding is echt belangrijk om je immuunsysteem te versterken, dus zorg dat je voldoende eiwitten, gezonde vetten en langzame koolhydraten binnenkrijgt, maar ook voldoende vitaminen en mineralen. Concreet betekent het dat je moet letten op voldoende variatie in verse producten, met onder andere vitamine C en D3, zink, vezels (uit groente) en omega-3-vetzuren. Je kweekt er een goede darmflora mee, waardoor je immuunsysteem verbetert en dat beschermt je beter tegen virussen en bacteriën. Door een goede darmwerking wordt de voeding die je eet ook daadwerkelijk in je bloedbaan opgenomen. Dat voorziet je lichaamscellen én je hersencellen van de noodzakelijke voeding terwijl schadelijke indringers als virussen en bacteriën zoveel mogelijk buiten worden gehouden. 

3. Je kunt weerstandsverhogende kruiden gebruiken, zoals: peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, munt, paardenbloem, weegbree, rozenbottel, kamille en citroenverbena. Ook specerijen als echinacea, astragalus, peper, gember en Ceylon kaneel. Daar kun je een heerlijke chai-thee mee maken!

Doe driekwart liter water in een pan. Voeg daar aan toe:

 • 20 gram astragaluswortel
 • een eetlepel sinaasappelschil (met dunschiller van biologische sinaasappels geoogst en gedroogd)
 • een half pijpje Ceylonkaneel (grof gebroken)
 • 5 peperkorrels
 • 10 korianderkorrels
 • 4 kardemompeulen
 • 3 kruidnagels
 • een theelepel nigella sativa zaden
 • een paar plakjes verse gember
 • eventueel een paar blaadjes Aztekenkruid (Lippia dulcis) om het geheel wat te zoeten.

Breng het water met de specerijen aan de kook en laat het 20 minuten heel zachtjes doorsudderen. Het zijn harde, houtige specerijen die je moet koken om ervoor te zorgen dat ze hun inhoudsstoffen afgeven. Daarna zeef je het vocht, drink je een deel direct op en de rest door de dag heen. Je kunt het warm houden in een thermosfles maar het smaakt koud ook prima. Die thermosfles is dus niet beslist nodig.

Chilipepers, oregano, tijm en kurkuma zijn weerstand verhogend. Gebruik ook meer knoflook, ui en gember in je maaltijden en eet naast voldoende (citrus)fruit, rode paprika, kool en broccoli voor extra vitamine C.

4. Vermijd suikers en alcohol, want samen met stress zijn dat de grootste vitamine C-vreters, terwijl je die vitamine juist zo hard nodig hebt. Een teveel aan suikers (alcoholische drankjes bevatten ook veel suiker!) zorgt ook voor een een vergrote kans op overgewicht, en voor ongewenste pieken in je bloedsuikerspiegel. Op den duur kan dat insulineresistentie en zelfs diabetes tot gevolg hebben. En mensen met overgewicht of diabetes lijken extra vatbaar voor het coronavirus.

5. Wok, bak of rooster je groenten. Bij koken laat je veel vitaminen en mineralen verloren gaan, bij wokken, roosteren of bakken is dat veel minder. Neem altijd de bereidingstijd zo kort mogelijk (vitamine C kan heel slecht tegen verhitting of bevriezing) of maak een salade, bijvoorbeeld deze weerstandssalade met verse (wilde) kruiden.

 • Als basis neem je doperwten en bloemkoolrijst (= fijn gehakte rauwe bloemkool), vis, liefst vette vis zoals zalm of makreel en een gekookt eitje
 • dat vul je aan met het verse groen van bijvoorbeeld vogelmuur, bieslook, bloedzuring, blaassilene, lavas, moederkruid, roomse kervel, duizendblad, knoflookbieslook, zevenblad en daslook, of – minder ‘wild’ – met peterselie, bieslook, kervel, basilicum of korianderblad
 • je maakt het af met een dressing van citroensap, hennepzaadolie en olijfolie
 • als ‘toetje’ drink je een kop appel/brandnetelthee met wat citroensap of chai-thee.