Bezorg je darmen een fijne vakantie

Binnenkort begint de vakantieperiode. En dan geldt er maar één regel: alles mag en niets hoeft! Het geeft je hopelijk de kans om alle stress van je af te gooien, iets nieuws te ondernemen, of juist eens helemaal niets te doen. Heerlijk om lekker zelf de regie te hebben over je dagindeling en bezigheden!

Bij een ander dagritme verdwijnt met de stress ook de regelmaat. Dat komt doordat je vaak wat later naar bed gaat en kunt uitslapen, op andere tijden eet of andere voeding binnenkrijgt ( zeker als je naar het buitenland gaat). Dat vinden je darmen vaak niet zo leuk. Je spijsvertering werkt het best bij een vast ritme. Als dat ontbreekt, raakt je biologische klok van slag en dat kan leiden tot darmkrampen, diarree of obstipatie.

Wat nu? Hoe zorg je dat darmproblemen je vakantie niet bederven? En hoe blijf je toch goed voor jezelf zorgen? En voor je hersenen? Want die hebben een kort lijntje met je darmen via de darm-hersen-as en dat kan onder andere je leer- en geheugencapaciteit beïnvloeden.

  • Verander geleidelijk aan. Gooi niet alles ineens om, maar neem een paar dagen de tijd. Het pakt vaak beter uit om niet meteen op vakantie te gaan, maar eerst een paar dagen bij te komen. Je lichaam heeft het nodig om af te schakelen en te wennen aan de vrijheid. Ik merk vaak dat mensen die de eerste dag na hun werk of studie overprikkeld en nog vol stress op vakantie gaan, zich een paar dagen niet lekker voelen.
  • Blijf voldoende drinken! Veel mensen gaan minder drinken als ze onderweg zijn, omdat ze anders te vaak moeten plassen. Dat lijkt wel slim, maar je lichaam en je hersenen hebben minstens evenveel vocht nodig als op reguliere dagen, en zeker bij warm weer moet je juist meer drinken in plaats van minder. Voor je spijsvertering is voldoende drinken zeker van belang. Kraanwater is in Nederland een prima dorstlesser, maar dat geldt niet voor ieder land.    
  • Houd de hygiëne in de gaten. Bewaar je levensmiddelen koel. Let vooral op met rauw eten en met barbecueën. En was je handen regelmatig, zeker bij gezamenlijke voorzieningen op een camping.
  • Probeer een nieuwe (tijdelijke) structuur te vinden waarbij je je goed voelt. In het dagelijks leven is veel afgestemd op ochtendmensen. Als avondmens (en dat zijn veel pubers en adolescenten) krijg je in de vakantie eindelijk de kans om je natuurlijke ritme aan te houden.
  • Schakel de laatste dagen van de vakantie ook weer geleidelijk terug naar het normale ritme. De overgang van vakantievrijheid naar het school- of werkritme, kan anders te groot zijn en problemen opleveren. Dat geeft je lichaam en hersenen de tijd om weer te wennen en goed te blijven functioneren. Je eerste werkdag of schooldag wordt er immers van je verwacht dat je er op tijd bent, 100% uitgerust en vol energie.
  • Denk niet dat je niets leert in je vakantie. Integendeel, je hersenen draaien overuren door alle nieuwe indrukken. Je brein en je darmen werken nauw samen. Zorg er dus goed voor.

Vergeet niet bij thuiskomst alle kranen goed door te spoelen om zo weer vers drinkwater te hebben en een besmetting met legionella te voorkomen. Alle waterleidingmaatschappijen waarschuwen hiervoor en bij sommige, zoals bij Evides, kun je zelfs een ‘kraanhanger’ downloaden om je eraan te herinneren.

foto: Texel, Rika Verhoef