Kruidenkennis terug in de klas

Gelukkig hoor ik op scholen af en toe nog wel eens: “mijn oma doet….”, en dan wordt er iets verteld wat we tegenwoordig onder de volksgeneeskunde rekenen, bijvoorbeeld:

  • een doorgesneden ui op een schoteltje naast je bed bij verkoudheid
  • een kruidnagel tegen kiespijn
  • wrijven met weegbree na een aanraking met brandnetels
  • warme anijsmelk als je niet kunt slapen
  • vlierbessensap bij opkomende griep

Deze kruidenkennis en de kunde van de kruidenbereidingen was tot halverwege de negentiende eeuw in ieder gezin bekend en het gebruik van kruiden werd van generatie op generatie doorgegeven.

Kruiden hebben zoveel te bieden dat ik vind dat de kennis daarover niet verloren mag gaan en ook aan onze kinderen overgedragen moet worden. Kinderen staan tegenwoordig veel te ver van de natuur af weten soms niet eens hoe aardbeien, worteltjes of appels groeien, laat staan wat je met kruiden kunt doen.

Het is de hoogste tijd om de kruidenkennis weer terug in de klas te krijgen. Kinderen moeten ervaren hoe iets ruikt, voelt en smaakt. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, want alleen op die manier wordt de kracht van kruiden weer vertrouwd en door iedereen geaccepteerd.

In het onderwijs kunnen we de culinaire, cosmetische en geneeskrachtige mogelijkheden van kruiden onder de aandacht brengen. Dat kan in de vorm van thematisch onderwijs over gezondheid of voeding, maar ook tijdens biologie, kook- of smaaklessen (waarbij kruiden helaas vaak een ondergeschoven kindje zijn), EHBO, geschiedenis, aardrijkskunde, praktijkles tuinieren, scheikunde of tijdens een kampweek.

Culinair

Culinair gebruik van kruiden is tegenwoordig het meest bekend. Kruiden worden veel gebruikt als smaakaccent in gerechten en dranken. Dit kan aandacht krijgen in kook- of smaaklessen.

Cosmetisch

Wat is er leuker dan met je leerlingen een badolie, een reinigingslotion of een lippgloss te maken op basis van kruiden, dus puur natuurlijk? Een groot succes is ook een kruidenmasker dat bij elkaar wordt aangebracht!

Medicinaal

Je kunt aandacht besteden aan de kleine kwaaltjes waarbij kruiden te gebruiken zijn of aan een natuurlijke EHBO-kist. Ook vanuit historisch, cultureel en geografisch perspectief kun je kijken naar het medicinale gebruik van kruiden.