Kruiden in het onderwijs

In het onderwijs kun je gebruik maken van de positieve werking van kruiden op het leer- en prestatievermogen.
Is die kruidenkracht bewezen? De enorm krachtige werking van kruiden wordt van oudsher op veel manieren gebruikt. Er zijn momenteel veel instanties die zich daar op nationaal en internationaal niveau mee bezighouden en de werking controleren. Je kunt dus spreken van evidence based kruidengebruik.

Hoe werkt dat in de onderwijspraktijk?

Een student met veel tentamenstress en daardoor slaapproblemen, heeft een aantal nachten voorafgaand aan de tentamenperiode geslapen met twee druppels lavendelolie op het hoofdkussen. Dit zorgde, samen met een kop kamillethee, voor een betere nachtrust. Overdag was er daardoor meer energie en een groter prestatievermogen en daarmee nam ook het zelfvertrouwen toe. Tijdens de tentamens had de student een papieren zakdoekje met een paar druppels citroenolie bij zich en de geur daarvan belemmerde het opkomen van negatieve gedachten en bevorderde het helder denken. Op die manier hebben we stress voor de tentamens en paniekaanvallen tijdens de tentamens voorkomen. De tentamens leverden goede cijfers op waar de student erg blij mee was.

De leerkrachten van groep 1, 2 en 3 van een basisschool hebben in de week voor sinterklaas etherische olie van mandarijn en lavendel in de klas verstoven. Daarmee hebben we de spanning en onrust in de klas verminderd en konden de leerlingen meer ontspannen naar de grote dag van 5 december toeleven. Dat gaf zeker ook de leerkrachten meer rust.

Leerproblemen kun je prima ondersteunen met etherische oliën. Het gebruik kan worden afgestemd op de specifieke behoefte van het moment. Als er thuis met dezelfde oliën wordt gewerkt, bijvoorbeeld bij het huiswerk, versterkt dit het positieve effect. Daarnaast kan bijvoorbeeld massageolie of badolie gebruikt worden, is kruidenthee een zeer goede aanvulling en kunnen kruiden in de maaltijden gebruikt worden.

Toepassingen

De werking van etherische oliën wordt buiten het onderwijs al langere tijd erkend, gewaardeerd en toegepast. Natuurlijke geuren worden onder andere gebruikt in

  • wachtkamers, ziekenhuizen en psychiatrische instellingen, om rust en ontspanning te brengen en agressie te verminderen;
  • winkels, om mensen tot kopen aan te zetten;
  • een therapeutische setting, om veiligheid en ontspanning te creëren;
  • de ouderenzorg en bij dementie, om het geheugen te activeren.

Je kunt op die manier bijvoorbeeld de sfeer beïnvloeden, ontspanning brengen en de concentratie verhogen. Daarnaast kun je door het verstuiven van etherische oliën de lucht zuiveren en daarmee ziektekiemen minder kans geven om toe te slaan, want veel oliën hebben een desinfecterende werking.

Ook in het onderwijs kunnen kruiden worden ingezet, zowel voor individuele leerlingen/studenten als in een klaslokaal.

Kruiden en de daaruit gedestilleerde etherische oliën en Bachbloesemremedies hebben een gunstige werking op het leer- en prestatievermogen doordat ze het geheugen, de concentratie en het vermogen om helder te denken positief beïnvloeden en vermoeidheid tegengaan. Daarnaast hebben ze een ontspannende werking, waardoor stress, (faal)angst en agressie verminderen.