De lunchtrommel

lunchtrommel of school lunch

De lunchtrommel komt weer uit de kast, want het onderwijs begint weer. Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden en  hopelijk goede voornemens voor de lunch.

Het is een hele overgang na alle vakantievrijheid en je doet er alles aan om de start goed te laten verlopen. Er is op dat gebied ook veel ondersteuning beschikbaar. Bij Onderwijs maak je samen vind je bijvoorbeeld allerlei tips om het schooljaar goed te beginnen. Bij Veilig Verkeer Nederland vind je tips om veilig van en naar school te komen. In het voortgezet onderwijs zie je dat de leerlingen elkaar veel informatie geven en hogescholen en universiteiten plaatsen tips voor een goede start van de nieuwe studenten op hun websites. Het ministerie en de onderwijsraad laten zich niet onbetuigd met hun adviezen en nieuwe regels voor schooldirecties en onderwijsgevenden. Goede raad genoeg dus om een goede start te maken, zou je denken. Helaas zijn de adviezen over de inhoud van de lunchtrommel minder dik gezaaid.

Een goede start kan niet zonder goede voeding

Om de schooldag goed te kunnen beginnen is een goede start van de dag van groot  belang. Bij de tips van Onderwijs maak je samen staat, met een verwijzing naar Maslow: “Om tot maximale ontplooiing te komen moet er eerst aan fysieke voorwaarden (zoals eten, drinken, kleding en onderdak) worden voldaan.” Dat begint bij het ontbijt. Zorg voor een goed ontbijt, voor jezelf en voor je kinderen en leg als onderwijsgevende het belang ervan uit aan je leerlingen en studenten. Het spreekwoord luidt: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar, maar er komen nog steeds leerlingen en studenten zonder ontbijt binnen. Hoe moeten zij tot leren komen?
Na het ontbijt en een ochtend hard werken, moet de inhoud van de lunchtrommel ervoor zorgen dat er ‘bijgetankt’ wordt. Dat zorgt ervoor dat je ook ’s middags voldoende energie en concentratie hebt. Een schoollunch is in het Nederlandse basisonderwijs nog niet echt ingeburgerd, hoewel er in Amsterdam initiatieven zijn. Zie: Samen goed eten.

In het voortgezet en hoger onderwijs kan iedereen in de kantine terecht. Hopelijk heeft die ook een frisse start gemaakt en is vanaf dit studiejaar alleen nog volwaardige voeding verkrijgbaar. Als schooldirectie en als ouders zou je dat toch gewoon moeten eisen! De gezonde schoolkantine gaat wat mij betreft nog niet ver genoeg, omdat ze afgestemd is op de eis van de regering. Die stelt dat in 2015 75% van het assortiment uit producten afkomstig van de schijf van vijf moet bestaan en dat er maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen mogen worden verkocht. Waarom geen 100% volwaardige voeding en waarom is eerst de lijst met basisvoedingsmiddelen aangepast, zodat er toch weer de nodige ’troep’ onder valt? Bekijk zelf de speciale indeling voor schoolkantines. Het schiet niet hard genoeg op, dus voorlopig toch maar de lunchtrommel mee!

Ontbijt en lunch

Een goed ontbijt kan bestaan uit yoghurt of havermoutpap zonder suiker, met vruchten of noten (geen kant en klare muesli), volkorenbrood of speltbrood met hartig beleg, een gekookt ei, groentesap of een smoothie.

Ook de lunch is van groot belang, maar dat is wat lastiger, want die moet mee in de tas. Wat stop je in de lunchtrommel?
Volkoren brood met hartig beleg, een gekookt ei, rauwkost, fruit, noten en gedroogde zuidvruchten of een salade. Daarmee krijg je de voedingsstoffen binnen, waarop je het weer lang kunt volhouden.

En wat kun je er beter niet in stoppen?
Witbrood, zoet broodbeleg, maaltijdvervangende snacks of koeken, frisdrank of vruchtensap en zeker de energiedrankjes. Waarom niet? Dit soort ‘vulling’ (ik kan het geen voeding noemen) bevat te veel verkeerd vet, te veel zout en veel te veel suiker. Op korte termijn geeft je dat misschien een goed gevoel en het idee dat je weer energie hebt, maar heel kort daarna zak je juist in als een plumpudding, heb je het gevoel dat er niets meer lukt en ben je alleen maar moe. Dan komt er niets meer van leren.

Lunchtrommel ideeën

Wil je ideeën opdoen voor de lunchtrommel, kijk dan eens bij de foto’s van schoollunches op 100 days of real food. Daar vind je een grote variatie met allemaal snel klaar te maken voeding. Kijk ook even bij het Leesvoer naar ‘Wat lunchen we vandaag?’.
Jij bepaalt zelf wat jij of je kind binnen krijgt!

Drink water

Uiteraard moet je ook voldoende drinken, verdeeld over de dag. Dat is minstens zo belangrijk als het eten! Kraanwater voldoet prima, daar zou iedereen de hele dag de beschikking over moeten hebben. Ons kraanwater is van uitstekende kwaliteit en kost bijna niets. Als je dan ook nog hervulbare flesjes gebruikt, is het helemaal mooi. Dan wordt het echt een vliegende start.

Foto: middle school lunch room by woodleywonderworks, on Flickr

Geef een reactie