Voedingsrichtlijn voor scholen
De Gezondheidsraad heeft onlangs nieuwe Richtlijnen Goede Voeding gepubliceerd. Ze zijn gericht op de thuissituatie en bieden slechts beperkt houvast voor scholen. En ook de vertaalslag ervan die het Voedingscentrum volgend jaar uit gaat brengen, wordt gericht op consumenten en individuele toepassingsmogelijkheden. Op deze manier schiet het niet op met het gezonde aanbod op scholen, dus …..
Voedingsrichtlijn voor de schoolkantine
- Geen energiedrankjes in het schoolgebouw, ook niet van thuis meegebracht of onderweg gekocht
- Snoep- en frisdrankautomaten de school uit
- Watertappunten voor gratis kraanwater ipv flesjes water of je flesje vullen bij de wastafel in de toiletten
- Volkorenbrood ipv witte of bruine broodjes
- Kruidenthee en kraanwater met schijfjes citroen, munt of appel ipv frisdrank
- Vers fruit ipv vruchtensapjes
- Naturel melk en yoghurt ipv melk met een smaakje, chocomel en vruchtenyoghurtjes
- Groentesnacks van rauwe wortel, bleekselderij, komkommer, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes ipv frietjes
- Vers klaargemaakte soep met veel kruiden en groente uit het seizoen ipv de zakjes en pakjes
- Noten en zuidvruchten als tussendoortje ipv gezoete koeken en repen
- Een wokmogelijkheid ipv een frituur
- En uiteraard blijft NIX gehandhaafd
en verder
- Een schoolkantine met openingstijden aangepast aan schooltijden en pauzes en aan de tijdstippen waarop (deeltijd)studenten binnen komen
- Posters met rauwkost en fruit in school ipv reclame voor ongezonde voedingsproducten, snacks of drankjes. Lees hier waarom
- Vergeet niet dat het oog ook wat wil en zorg voor variatie
- Let op vers, voedzaam en voldoende tijd om ervan te genieten
- Praat niet over gezond maar over lekker!
In de lunchtrommel
Volkoren brood is prima, maar ook een salade, wat rauwkost, fruit of een gekookt ei zijn goed mee te nemen. Een handje noten of zuidvruchten past er altijd bij. Je hebt tegenwoordig hele goede bpa-vrije lunchtrommels die ingedeeld zijn in vakjes of waar een klein extra bakje in past.
Met de invoering van het continurooster op veel scholen en steeds meer catering in het vervolgonderwijs, is het van belang dat er wordt gekeken naar een gezond aanbod voor de schoollunch en de schoolkantine. We hebben in Nederland nog geen cultuur van (warme) schoolmaaltijden. Maar er wordt steeds meer voeding (of wat daar voor door zou moeten gaan) gekocht, in school of onderweg naar school.
Mijn richtlijnen gaan uit van voeding die het leren en presteren ondersteunen, gebaseerd op onderzoeksresultaten. Ik spreek niet over voedingsstoffen maar over voedingsmiddelen (producten). Dat komt veel meer overeen met het aanbod. Je ziet broodjes, fruit, soep, snacks en drankjes en geen koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Natuurlijk zijn die voedingstoffen wel in meerdere of mindere mate in die producten aanwezig en juist dat bepaalt waarom je bepaalde voedingsmiddelen wel of niet moet eten.
Betrek leerlingen en studenten
Ik pleit voor voedingseducatie aan alle leerlingen en op alle opleidingen die gericht zijn op lesgeven of het ondersteunen daarvan en op het verzorgen of begeleiden van kinderen en jongeren.
Betrek je leerlingen en studenten bij de voedingsregels op school. Maak er een project van: Laat ze zelf meedenken over het assortiment, zelf de schoolkantine runnen, de inkoop regelen bij lokale boeren en winkels en kantinediensten draaien. Daar leren ze ontzettend veel van en ze zijn vaak veel fanatieker in de regels dan wij denken.
Neem alles niet te zwart/wit: de feestdagen zijn bijzondere dagen en dan mag er ook iets bijzonders worden gegeten.
De ‘Richtlijnen Goede Voeding’ is een lijvig boekwerk van meer dan 90 pagina’s. In de samenvatting vind je 15 adviezen die moeten leiden tot gezondheidswinst.
Foto: lunchbox, te koop bij lunchtassen.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.