Kinderboekenweek 2015

kinderboekenweek_1500

Binnen het thema ‘natuur, wetenschap en techniek’ passen natuurlijk ook boeken over natuur, voeding en kruiden. Ik breng er graag een paar onder de aandacht, waar de leerlingen van klein tot groot zelf mee aan de slag kunnen. Als leerkracht/docent kun je ze ook gebruiken bij je lessen.

In 2009 was het thema ‘eten en snoepen in kinderboeken’. Jan Paul Schutten schreef dat jaar het boekenweekgeschenk ‘De wraak van het spruitje’. Hij beschreef in zijn blogs blog 1, 2 en 3 het denk- en schrijfproces en hij vertelde er over. Hij wilde, samen met leerlingen en topkok Pierre Wind, proberen om het spruitje populair te maken.
Het is nog steeds een geweldig boek en na het lezen kun je met je leerlingen  zo’n reclamecampagne op touw zetten. Dat vinden ze bijzonder leuk om te doen.

Als je nog (misschien tweedehands) aan het boekje ‘Lente, zomer herfst en winter’ van Dick Bruna kunt komen, is dat een aanrader. Het wordt gegarandeerd een collector’s item en is binnenkort misschien niet meer te betalen!

Voor peuters zijn er naast het onvolprezen ‘Rupsje Nooitgenoeg’, hardkartonnen boekjes:

Voor kleuters en leerlingen in de onderbouw boeken die iets meer bieden dan een voorleesverhaal:

Nog iets ouder gaan ze graag mee, als het met de smartphone mag. ‘Met je smartphone het bos in’ is een boek over kinderen, natuurbeleving en technologie, geschreven voor kinderen, (groot)ouders, het onderwijs en natuurliefhebbers.

En natuurlijk, als je er nog voor een redelijke prijs aan kunt komen (tweedehands)

En ter inspiratie voor leerkrachten/docenten:

Naast de, al dan niet online, boekwinkels zijn er ook andere organisaties die boeken aanbieden. Zoek eens bij Natuurmonumenten de Vogelbescherming, het Bijenlint of de KNNV.