Klasse, zo’n klassencadeau!

pakje
“Christmas presents” by Hades2k, on Flickr

Gisteren trof ik een zuchtende leerkracht: “December is een leuke maand, maar er moet zoveel geregeld worden om alle feestelijke gebeurtenissen goed te laten verlopen. Neem nou alleen het Sinterklaasfeest. En ik heb al van een aantal ouders gehoord dat ze niet mee kunnen helpen op de inpakavond. Hoe krijg ik het geregeld?”
Een klassencadeau kan een hoop verlichting brengen in de drukke decembermaand.

Mijn vraag was dan ook: waarom stop je niet met die individuele cadeautjes? Geef een cadeau voor de hele klas: een spel, een boek of een minimoestuin. Daar heeft iedereen plezier van. Het principe van de minimoestuin moest ik wel even uitleggen, maar het werkt heel simpel en echt: iedereen kan meedoen met de tips die je wekelijks per mail krijgt. Succes verzekerd! Kinderen vinden het geweldig om hun eigen groente en kruiden te zaaien, te verzorgen en te oogsten.  Daarna kunnen ze er iets lekkers (en gezonds!) mee klaarmaken om dat gezamenlijk op te eten. Want: wat ze zelf hebben vertroeteld en klaargemaakt, eten ze gegarandeerd op. En het levert enorm veel lesmateriaal en leermomenten op!

Maak een mooi gedicht over het moestuinieren, doe er wat groente bij om alvast te kunnen proeven wat ze in het voorjaar zelf gaan zaaien, verzorgen en oogsten en je bent klaar.

Sint hoeft dus niet meer te bedenken
wat hij iedereen gaat schenken.
Hij heeft zelf nog een uurtje vrij
en maakt toch alle leerlingen blij.

Hoe werkt het
Op de site van de MoestuinCoach, vind je meer informatie.

Het klassencadeau is al op een paar scholen ingevoerd bij verjaardagen van de leerlingen of de leerkracht. Er wordt niet getrakteerd op snoep, maar op een boek of een spel. In ieder geval op iets waar de hele klas nog lang plezier van heeft, dus waarom niet op een minimoestuin?