Aromatherapie bij de Cito-toets

aroma test

De leerlingen van groep 8 maken de Cito-eindtoets en ook in alle andere groepen wordt regelmatig getoetst. Dat levert ieder jaar veel ongewenste spanning op. Wat kun je daar in de klas aan doen? Uiteraard is een ontspannen voorbereiding in de klas van belang, maar leerlingen kunnen al behoorlijk gespannen naar school komen omdat ze nu eenmaal niet goed tegen dit soort situaties kunnen of van thuis veel druk meekrijgen om toch vooral goed te presteren.

Tijdens de Cito-toets kun je in de klas bijvoorbeeld werken aan:

  • concentratie en helder denken met rozemarijnolie of basilicumolie
  • rust en spanningsvermindering met lavendelolie,
  • een ontspannen sfeer met mandarijnolie.

Je verstuift de etherische olie (dat kan in een plantenspuit met water en vier tot vijf druppels etherische olie), je zet een schoteltje water met een paar druppels etherische olie op de verwarming of je legt daar een papieren zakdoekje op met een paar druppels. Je kunt individuele leerlingen ook een eigen zakdoekje geven. Doe een druppel op een zakdoekje (1 druppel volstaat) en laat de leerlingen de geur regelmatig opsnuiven. Dat kleine extraatje doet soms wonderen.

Leerlingen die verkouden zijn, kunnen zich daardoor vaak minder goed concentreren. Geef die leerlingen een zakdoekje met een druppel citroenolie, dat helpt om te concentreren en om het hoofd helder te krijgen. Als ze klagen over hoofdpijn, is basilicumolie een aanrader.

Voor meer informatie over het gebruik van etherische oliën, zie Aromatherapie: werken met geuren).

Vraag de leerlingen om goed te ontbijten voordat ze naar school komen en voldoende te slapen. Snoepen tijdens de Cito-toets zorgt voor een zeer tijdelijke energiepiek en daarna een inzinking, waardoor het effect negatief is. Energiedrankjes hebben hetzelfde effect, maar dan versterkt. Niet toestaan dus. Als de leerlingen iets te eten mee mogen nemen, adviseer dan bananen, of noten. Daar kunnen ze tijden op presteren. Geef ze halverwege de toets een bekertje water.

Voor plotselinge paniekaanvallen of een black-out tijdens de toets is het raadzaam een flesje Rescue Remedy van de Bachbloesems bij de hand te hebben. Vier druppeltjes in een glas water of, als drinken lastig is, op lippen, polsen of slapen.

“aroma test” by gee, on Flickr

Geef een reactie