Paaseieren verven, leuk, mooi en veilig

Paaseieren verven

Bij Pasen horen gekleurde eieren. Samen met je leerlingen paaseieren verven is een leuke manier om die traditie in stand te houden. Doe dat wel op een verantwoorde, voedselveilige manier door kruiden en groente als natuurlijke kleurstoffen te gebruiken op biologische eieren.

Kleurstof uit kruiden en groenten

Van oudsher worden kruiden medicinaal, cosmetisch en culinair gebruikt. Maar kruiden zijn ook altijd al gebruikt als verfstof om bijvoorbeeld wol, zijde, katoen en linnen een kleur te geven. En ….wat voor textiel werkt, kun je ook voor het kleuren van paaseieren gebruiken.

Om de kleurstof uit de kruiden te trekken, worden die eerst grof gehakt en daarna in water gekookt tot dat water de gewenste kleur heeft gekregen. Naast kruiden kun je ook groente en bessen gebruiken. Eigenlijk kun je als verfstof alles gebruiken wat vlekken geeft in je kleding of op je handen.

Welke kleuren kun je met kruiden en groente maken?

  • Violet/paars met vlierbessen
  • Lichtgeel met de bloemen van madeliefjes of goudsbloemen
  • Geel ontstaat bij gebruik van kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd (als je verse kurkuma gebruikt, heb je meteen echt gele handen)
  • Goudgeel met kamillebloemetjes (of zakjes kamillethee) of uienschillen
  • Okergeel met heermoes of de bloemen van het boerenwormkruid
  • Geel/oranje met wortel
  • Crème/groen met peterselie
  • Grijsgroen met spinazie of brandnetel
  • Rood met de schillen van rode uien
  • Roze tot donkerrood met bieten (afhankelijk van de kleur van de eieren)
  • Bruin met koffiedik of zwarte thee
  • Een hele aparte: met rode kool worden witte eieren blauw en bruine eieren blauw/groen.

Het kleureffect varieert door de kleur van de eieren zelf, door de hoeveelheid kruiden of groente die je gebruikt en door de tijd dat je de eieren in het kleurbad laat staan. Als je een theelepeltje azijn aan het kleurwater toevoegt, wordt de kleur intenser.

Paaseieren verven

Je kunt op twee manieren te werk gaan:

  1. De eieren 10 minuten koken in gewoon water;
    het kleurwater maken door de grofgehakte kruiden of groente 30 tot 60 minuten in water te koken (af en toe roeren) en daarna te zeven en te laten afkoelen;
    dan de eieren in het kleurwater leggen.
    Hoe langer je de eieren in het kleurbad laat liggen, des te sterker wordt de kleur. Je kunt de eieren rustig een nacht laten overstaan.
    Met deze methode krijgen de eieren een egale kleur.
  2. Je kookt de eieren met de kruiden of groente 15 minuten samen in water. Het resultaat is dan meer marmerachtig. Vind je de kleur niet sterk genoeg, dan kun je de eieren alsnog een tijd in het kleurbad laten liggen.

Zorg er bij beide werkwijzen voor dat de eieren niet tegen of op elkaar liggen en dat de eieren volledig onder water staan. Laat de eieren na het verven goed drogen en wrijf ze daarna op met een doekje met olijfolie of zonnebloemolie. Dan gaan ze mooi glanzen.

Versieringen

Wil je extra versieringen? Draai stukjes kant, touw of elastiekjes om de eieren of bekleed de eieren met mooi gevormde (bloem)blaadjes voordat ze in het kleurbad gaan. Alles wat afgedekt is behoudt de kleur van het ei, waardoor mooie patronen ontstaan. Je kunt ook voordat je de eieren in het kleurbad legt, een tekening met vetkrijt of bijenwas op de eieren maken of er iets op schrijven. Daar waar het ei op die manier afgedekt is, neemt het geen kleur op. Het geeft een mooi effect als je vet in de kleur van de eieren gebruikt. Als je de eieren na het drogen op andere plekken bedekt of erop tekent en in een bad legt met een andere kleur, krijg je nog meer variatie.

Laat je je leerlingen rechtstreeks met het kleurwater op de eieren of op papier schilderen, dan ontstaat een aquareleffect.

Vrolijk Pasen!

Foto: 'Easter Morning' by erix!, on Flickr

Geef een reactie