Aromatherapie: werken met geuren
In mijn adviezen ga ik regelmatig uit van het verstuiven of verdampen van etherische olie in een klaslokaal of (slaap)kamer. Kun je dat doen met een brandertje met een waxinelichtje? Nee, alsjeblieft niet! Maar hoe dan wel?
Etherische oliën zijn zeer gevoelig voor hoge temperaturen. Je moet ze niet boven de 30˚C verwarmen, want dan verliezen ze hun werking en er kunnen zelfs schadelijke stoffen vrij komen. Hooguit vijf minuten in een brandertje waarbij een paar druppeltjes etherische olie worden toegevoegd aan wat water, dat kan. Maar in de praktijk wordt het brandertje vaak vergeten en brandt het door tot het waxinelichtje op is. Dat levert een ‘drooggekookte’ brander op met zwarte randen waarbij de olie veel te heet is geworden.
Etherische olie vervliegt en komt in de ruimte terecht, waarbij de geur vrij komt. Je kunt dat proces versnellen of optimaliseren door de etherische olie heel licht te verwarmen maar daar zijn betere en veiliger methoden voor dan die brandertjes.
Hoe ga je te werk?
Doe een paar druppels etherische olie op een aromasteentje, dat is een poreus steentje dat de olie opneemt en langzaam weer vrijgeeft.
Sprenkel een paar druppels etherische olie op een papieren zakdoekje. Je kunt dat zakdoekje in de winter even op de verwarming leggen, maar noodzakelijk is het niet.
In de slaapkamer kun je een paar druppels etherische olie op het hoofdkussen doen of op de pyjama (een goede etherische olie vlekt niet). Een druppel op de lievelingsknuffel van een kind, kan soms wonderen verrichten in bange tijden.
Gebruik een elektrische aromasteen. Dat is een open ‘bakje’ waarin je de etherische olie licht verwarmt. Je kunt een paar druppels etherische olie puur in het bakje druppelen of het toevoegen aan een bodempje water. Dit is een veilige methode om in een (kinder)slaapkamer te gebruiken, want de steen kan rustig de hele nacht aan blijven. Uiteraard wel zorgen dat kinderen er niet bij kunnen, je werkt immers met elektriciteit en een open bakje voor de olie.
Verstuif de olie met een elektrische aromaverstuiver, -verdamper, -diffuser of -vernevelaar. Daarbij wordt de olie met water niet verwarmd, maar als een zeer fijne nevel de ruimte ingebracht. Het zorgt voor luchtbevochtiging en luchtzuivering, vaak ook voor ionisatie, maar, het belangrijkste is dat de zeer fijne deeltjes heel gemakkelijk via de ademhaling worden opgenomen in het lichaam. Er zijn veel vernevelaars, van heel eenvoudige tot de meest luxueuze met allerlei toeters en bellen. Het is een veilige manier van verstuiven, omdat er geen warmte aan te pas komt. Wel altijd buiten het bereik van kinderen houden, je werkt met elektriciteit!
Het werkt!
Werkt dat verstuiven? Jazeker, dat werkt! Geuren dringen door tot het limbisch systeem in onze hersenen en werken daar in op het autonoom zenuwstelsel. We kunnen het niet tegenhouden en zijn ons er ook niet altijd van bewust, maar: geuren beïnvloeden altijd ons gedrag. Ons reukzintuig werkt meteen vanaf de geboorte: in eerste instantie herkennen baby’s hun moeder zelfs aan hun geur.
Iedereen heeft de sterke werking van geuren ook wel eens ervaren: je ruikt iets en ineens komen herinneringen boven, zie je beelden voor je, denk je terug aan een vakantie, herinner je je prettige, maar soms ook vervelende situaties of personen.
De aromatherapie maakt gebruik van de werking van de geuren van etherische oliën. Die oliën worden verkregen door destillatie of persing van plantendelen. Ze worden opgenomen via de huid of via de ademhaling en zorgen bijvoorbeeld voor ontspanning of concentratie, ze stimuleren het geheugen en het helder denken en veel oliën werken luchtzuiverend en desinfecterend. Ze brengen verlichting bij specifieke lichamelijke kwalen, beïnvloeden (negatieve) gevoelens en stemmingen, kalmeren, stimuleren, bevorderen zelfvertrouwen, verminderen agressie en verlichten angst, stress, futloosheid en nervositeit.
Let op: bij baby’s tot 3 maanden kun je beter geen etherische olie gebruiken. Van 3 maanden tot anderhalf jaar gebruik je een tiende van de dosering die voor volwassenen wordt aangegeven. Van anderhalf tot 7 jaar gebruik je een kwart van de dosering en van 7 tot 12 jaar de helft van de dosering.
Nog een paar tips:
- Gebruik een 100% natuurlijk product. Etherische olie is sterk geconcentreerd. Een goed merk, zoals Volatile, is niet goedkoop maar je hebt slechts een paar druppels nodig, dus je kunt er lang mee doen. Etherische olie koop je in kleine, donker gekleurde flesjes van 2,5 of 5 ml., met naast de Nederlandse naam ook in ieder geval de Latijnse naam van de plant.
- Ook al ruik je het bijna niet, het werkt, dus gebruik niet te veel. Etherische olie is sterk geconcentreerd.
- Bewaar etherische olie niet te lang. Goed afgesloten en koel en donker weggezet, is het ongeveer een jaar houdbaar (citrusoliën een half jaar).
- Kies een geur die je prettig vindt of vraag een aromatherapeut advies over een etherische olie met een bepaalde werking. Je kunt een aromatherapeut ook een combinatie laten samenstellen voor bepaalde klachten, zowel voor een individuele leerling of student, als voor een groep.
- Het is van belang om de grootte van de ruimte, de manier van verstuiven en het gewenste effect op elkaar af te stemmen. Raadpleeg daarvoor een aromatherapeut.
- Een herborist kan de gewenste etherische olie in een crème, zalf of lotion verwerken. De etherische olie wordt dan opgenomen via de huid.
Foto: "Aroma-Lamp" by 生活童話, on Flickr
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.