Lekker veel leren in de vakantie!

Climbing

Leren doe je echt niet alleen op school. Sterker nog: je leert heel veel buiten de formele onderwijssituatie. Dat je vakantie aan het vieren bent wil dus niet zeggen dat je niets leert. Integendeel! In de vakantie houdt het formele leren dan wel even op, maar je leert altijd en overal. Ook bij je sport- of muziekvereniging, je hobbyclub, je vakantiebaantje, je bestuurswerk of vrijwilligerswerk en binnen je vriendengroep.
Bij jonge kinderen vormen simpelweg het buiten spelen met andere kinderen, in de zandbak bezig zijn en klimmen en klauteren op een klimrek belangrijke leerervaringen, evenals het samen boodschappen doen en spelletjes doen.

Informeel leren

Het onderwijs spreekt in dat verband over informeel of buitenschools leren. Om in het vakjargon te blijven: dat doet een beroep op hogere-orde-denkvaardigheden, op meervoudige intelligentie en op meerdere leerstijlen. Je werkt daarmee aan al je vaardigheden en dat alles kan via reflectie op behaalde successen, je zelfvertrouwen vergroten. Soms geeft het zelfs een voorsprong ten opzichte van leeftijd- of studiegenoten, die ‘verzilverd’ kan worden via studiepunten of EVC (erkenning van verworven competenties).

Genoeg onderwijskundig vakjargon. In de vakantie ben je gewoon lekker bezig met spelen, bewegen, ontdekken, omgaan met nieuwe situaties, de weg vinden, onbekende plaatsen verkennen, spreken in een andere taal of musea bezoeken. Je maakt daarbij o.a. kennis met nieuwe gebruiken, onbekende mensen en andere smaken en eetgewoonten. En dat alles zonder dat iemand je ergens toe dwingt of een beoordeling geeft. Misschien werkt het daarom wel zo goed.
Al je zintuigen worden aangesproken en je leert door de kunst af te kijken en na te doen, te voelen, te luisteren en na te praten, te proeven, geuren op te snuiven, jezelf (desnoods met handen en voeten) duidelijk te maken, dingen uit te proberen en door het oplossen van de ‘problemen’ die je in onbekende situaties zeker tegenkomt. Dat geeft je inzicht in je sterke en zwakke kanten waardoor je sterker in je schoenen komt te staan.

Niks leren in de vakantie? Vergeet het maar. Vakantie leidt tot het verwerven van competenties die zeer waardevol zijn. Ga dus lekker leren!

Foto: "Climbing" by RifcaPeters, on Flickr

Geef een reactie