Afstuderen? Voorkom problemen!

Voorkom problemen in de laatste fase van je studie! Wacht niet tot je tegen de deadlines en tegen een berg stress aanloopt. Preventie is de beste aanpak en de tips uit de vorige vijf artikelen werken beter naarmate je ze langer toepast.
Alle veranderingen kosten moeite, je zult moeten volhouden het zal soms even doorbijten zijn. Na een paar weken word je al voor die inspanning beloond: je merkt dat er nieuwe gewoontes ontstaan, dat jouw planning werkt en dat je je er prettig bij voelt. Je werkt aan een nieuw leef- en studeerpatroon. Daarmee pak je je studie zodanig aan dat het je resultaten positief zal beïnvloeden. Het initiatief ligt bij jou. Waar wacht je op?

Start vandaag!

Verander niet alles tegelijk, want dan houd je het gegarandeerd niet vol. Doe het in stappen. Als je rustig begint met een paar verbeteringen, voorkom je chaos in je hoofd. Wat ga je vanaf vandaag doen? Las je dagelijks bewegingsmomenten in? Ga je structureel een uur eerder naar bed? Zorg je iedere dag voor een ontbijt? En wat wordt over twee weken de volgende stap en de stap weer twee weken later? En de maand daarna?
Schrijf het voor jezelf op en maak het ook bekend bij familie en vrienden. Het helpt echt als je je omgeving op de hoogte brengt en om steun vraagt. Je kunt dan in een zwak moment op iemand terugvallen en staat er niet helemaal alleen voor.
In een paar maanden kun je je dagelijkse leef- en studeerpatroon zodanig aanpassen dat je beter in je vel zit en je studie beter loopt. Maak die planning en, heel belangrijk, houd die planning reëel! Stel het niet uit, begin vandaag!

Heel veel succes met het behalen van je diploma!

De tips in deze serie artikelen zijn allemaal toepasbaar in alle jaren van je studie en ook als je studievertraging hebt opgelopen. Pas ze dus vanaf nu toe!