Afstuderen? Eet goed!

Voeding levert een heel belangrijke bijdrage aan je leerresultaten! Maar dan bedoel ik echt volwaardige voeding en geen vulling met een berg loze calorieën. Daar wordt niemand beter van (wel dikker).
Je hersenen blijven doorontwikkelen tot je 25ste en je voeding moet daar de bouwstoffen voor leveren. Daarnaast levert je voeding de brandstof of energie die je nodig hebt om te leren en te onthouden wat je leert.
Met volwaardige voeding voed je jouw hersencellen en tegelijkertijd zorg je ook voor goed werkende darmen (je buikhersenen). Dat heeft een positief effect op je spijsvertering waardoor je alle voedingsstoffen die je binnen krijgt, ook echt kunt opnemen. Resultaat: je voedt je hersenen en je voorkomt of vermindert leerproblemen.
Je hersenen herkauwen ’s nachts de indrukken van de dag. Ze blijven dus constant actief en daarvoor hebben ze energie nodig. Die energie moet komen uit jouw voeding. Daarnaast hebben je hersenen veel zuurstof nodig.
Een vijftal tips om je hersenen te voeden:

1 Eet volwaardige voeding, geen vulling en zorg voor afwisseling

Eigenlijk weet je wel wanneer je minder gezond eet, maar het lijkt vaak gemakkelijk en snel om even iets te halen of kant-en-klaar te kopen. Toch kun je in een half uur, zelfs zonder pakjes en zakjes, een goede maaltijd op tafel zetten. Ga gewoon aan de slag.
Met afwisseling bedoel ik niet dat je iedere dag een andere pizza kiest (een reactie die ik ooit van een student kreeg). Eet wat er volop te koop is aan groente en fruit, dan ben je ook het goedkoopst uit.
Vermijd suiker, het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Suiker is onder heel veel namen verborgen in vreselijk veel producten, zo slim zijn de fabrikanten wel. Kies voor kraanwater, kruidenthee of koffie in plaats van frisdrank.
Gun je darmen veel vezels, dus kies volkoren producten en eet veel groente en fruit. Vezels zorgen er voor dat de voeding langzaam en gelijkmatig wordt opgenomen. Dat is een pluspunt voor je hersenen.

2 Eet drie maaltijden per dag, dus ook een ontbijt

Hoe kom je er nou bij om je hersenen ’s ochtends aan het werk te zetten zonder voeding? De hele nacht zijn ze voor jou in de weer geweest en dan hebben ze ’s ochtends voeding nodig. Hersenvoeding bestaat uit: water, eiwit en glucose. Oké, dat vind je niet letterlijk op je bord, maar je kunt zorgen voor voeding waar dat in zit! Dus iets als volle yoghurt, een gekookt ei, en kaas voor de eiwitten en een volkoren product en fruit voor de glucose. De langzame koolhydraten in volkoren producten worden deels omgezet in glucose die geleidelijk aan je hersenen wordt afgegeven. Daardoor gaat je bloedsuikerspiegel niet te veel schommelen en is er een constante aanvoer van voedingsstoffen voor je hersenen. Dat is wat ze het liefste hebben.

3 Eet twee uur voor een toets of presentatie

Ik zie ze vaak in de kantine zitten: studenten die in grote haast nog een aantal aantekeningen doorworstelen en ondertussen een blikje energiedrank naar binnen werken, net voor een toets. Dat heeft weinig zin. Je neemt in een dergelijke paniektoestand niets meer op en de energiedrank zorgt dan wel voor een heel korte opleving maar een toets duurt gemiddeld 2,5 uur.
Iedere keer als er een berg suiker binnenkomt in je lichaam (en dat gebeurt met frisdrank of energiedrank), stijgt je bloedsuikerspiegel tot grote hoogte. Je voelt je dan heel alert en denkt dat je de hele wereld aankunt. Maar die piek is van korte duur en een kwartier tot een half uur later, zakt je bloedsuikerspiegel tot onder het basisniveau wat je hersenen nodig hebben. Je zakt als een plumpudding in elkaar en probeer dan maar eens te presteren!
Als je twee uur voor een toets iets met eiwitten en vetten eet, heeft je lichaam de tijd om te zorgen dat de voedingsstoffen bij je hersenen komen tegen de tijd dat die op topniveau moeten draaien. Halverwege de toets een handje walnoten of een stukje (geen hele reep) pure chocola van minstens 70% geeft de energie om door te kunnen werken.

4 Drink dagelijks minimaal 4 grote glazen kraanwater

Je hersenen mogen niet uitdrogen. Zelfs een klein vochttekort, zorgt voor prestatieverlies. Je kunt ook veel minder lang zonder vocht dan zonder eten. Dus regelmatig drinken is belangrijk. Maar…. laat de frisdrank staan, want dat is een loze caloriebom die alleen maar negatief werkt. Kies voor koffie of kruidenthee (uiteraard zonder suiker) of voor kraanwater, eventueel met een schijfje citroen of wat fruit of een takje munt voor de smaak.

5 Geen crashdieet, zeker nu niet!

Een dieet is altijd een slecht idee, tenzij je dat op doktersadvies doet. Een dieet zorgt snel voor voedingstekorten en dat kun je nu echt niet gebruiken. Maar het voorjaar komt er aan met kleding waarin je minder te verhullen hebt.
Goed nieuws: met de voedingstips die je hier krijgt, verdwijnen die winterkilootjes ook. Het gaat er veel meer om dat je drie keer per dag niet te veel op je bord schept en dat je je dagelijks beperkt tot een paar gezonde tussendoortjes. Neem een kleiner bord, eet met een kleine lepel en vork en kauw goed, dan eet je langzamer en merk je beter wanneer je genoeg gegeten hebt. Je lichaam heeft een kwartiertje nodig om dat seintje af te geven.

Stress heeft een negatieve invloed op je voedingskeuze evenals heftige emoties en een negatieve instelling. Je grijpt eerder naar zoet en vet, of naar kant-en-klaar. Naar minder gezonde vulling. Troostvoeding wordt het wel genoemd, waar je niet van af kunt blijven. Zie het glas als half vol en laat je niet opjagen. Je gezondheid, je gewicht en je leerresultaten varen er wel bij.

Heb je al eens een paar dagen heel nauwkeurig alles genoteerd wat je in je mond hebt gestopt? Dat is een goede manier om zicht te krijgen op je eetpatroon en het is de eerste stap op weg naar gezonde voeding.
Ervaar het verschil tussen vulling en voeding! Veranderen van voedingspatroon is iets wat relatief snel resultaat geeft. Maar we weten uit onderzoek ook, dat het even duurt om nieuw gedrag tot een gewoonte te maken, dus houd vol. Je omgeving speelt een grote rol: hoe reageren je vrienden/vriendinnen? Sluit een bondje zodat je het samen kunt doen, dat maakt het een stuk gemakkelijker.

Over breinvoeding kan ik blijven praten of schrijven en op deze site vind je er een aantal artikelen over. Wil je meer weten, lees dan:
Voeding voor je hersenen
Vuistregels breinvoeding
Afvallen zonder dieet
Drink om te presteren

Over een paar dagen schrijf ik een blog over de invloed die beweging heeft op jouw leerprestaties. Houd de site dus in de gaten!

Kom je er zelf niet uit hoe je efficiënter kunt studeren of wil je ondersteuning bij de methodologische aspecten van je afstudeerproject of onderzoeksopdracht, dan kunnen we samen kijken hoe we jou je beste prestaties kunnen laten leveren. Stuur me even een mailtje via info@herborika.nl of een appje op 0650516261.