Afstuderen? Vermijd stress!

Je zit in het laatste jaar van je opleiding, nog even en dan studeer je hopelijk af. Dat betekent dat je bezig bent met je laatste tentamens en dat je je afstudeerproject of onderzoeksopdracht tot een goed einde moet brengen. Je mag je je ook nog richten op een presentatie of eindassessement om aan te tonen dat je er klaar voor bent om te starten in het werkveld. Er wordt dit laatste opleidingsjaar extra veel zelfwerkzaamheid van je verwacht, want je hebt te maken met een afnemende begeleiding. Je moet het immers over een tijdje helemaal zelf doen! Dat vergt veel van je en levert stress op en stress vreet energie en geeft klachten.

Geef eens voor jezelf aan hoe je momenteel scoort op een schaal van 1 tot 10 voor stress. En wat merk jij van die stress?

Bij het studeren uit stress zich vaak in de vorm van oververmoeidheid, onzekerheid, ongeïnteresseerdheid, faalangst, concentratieproblemen, een verminderd geheugen en soms als een volledige black-out. Dat kun je op dit moment echt niet gebruiken, dus geef ik je 5 tips die je helpen om de stress uit te bannen en daardoor beter te leren en te presteren, op weg naar dat felbegeerde papiertje.

1. Slaap zeker zeven uur iedere nacht

Met een slaaptekort ben je minder in staat om met moeilijke of nieuwe zaken om te gaan. En nu snap ik dat je zegt dat je daardoor minder tijd hebt voor je studie en dus meer stress krijgt, maar onderzoek heeft bewezen dat te lang doorgaan juist niet tot het gewenste studieresultaat leidt. In je slaap verwerken je hersenen datgene waar je overdag mee bezig bent geweest zodat je het beter kunt onthouden of zodat je ’s ochtends, als je wakker wordt, ineens weet hoe je verder moet met een probleem in je project dat onoplosbaar leek.

2. Eet gezond en drink voldoende

Doe de suikers in de ban, dus ook de frisdrank want die staat bol van de suiker. Suiker zorgt ervoor dat je je heel even heel goed voelt en denkt dat je ‘de hele wereld aan kunt’. Je bloedsuikerspiegel piekt daarbij enorm, om na korte tijd in te zakken als een plumpudding. Dan zak jij net zo hard in en presteren zit er dan niet echt meer in.
Om je te kunnen concentreren moet je zorgen dat je niet uitdroogt. We hebben in Nederland veilig en goedkoop kraanwater; zet een glas op je bureau als je gaat studeren en neem regelmatig een slok!

3. Ontspan tussendoor

Je concentratievermogen is na een half uur echt op en dan is het beter om daar  even aan toe te geven. Het advies is dan ook: een half uur studeren en dan 10 minuten afschakelen, ontspannen, in ieder geval even iets heel anders doen en achter je bureau vandaan komen.
Deel je studie in in afgebakende taken van een half uur. Een paar keer een half uur bezig zijn met hetzelfde, levert veel meer resultaat op dan urenlang achter elkaar door gaan. Die herhaling met tussenpozen zorgt ervoor dat je de stof veel beter gaat doorzien en beheersen, zeker als de stof verdeelt over meerdere dagen er een steeds goede nachtrust tussen zit.
Je studie verloopt voor een groot deel via schermen. Schermteksten zijn extra inspannend voor je ogen. Dus ook daarom is het van belang dat je regelmatig achter je computer vandaan komt.

4. Beweeg regelmatig

Bewegen zorgt voor ontspanning, zeker wanneer je het in de buitenlucht doet. Door te bewegen krijg je hart en je bloedsomloop een stimulans. En dat zorgt ervoor dat je meer zuurstof rondpompt in je lichaam. Je hersenen hebben behoefte aan veel zuurstof wanneer ze op topniveau moeten presteren. Natuurlijk kun je een aantal keren per week naar de sportschool gaan, maar een rondje lopen of fietsen werkt ook prima. Spreek af met een studiegenoot om samen te lopen en elkaar te vertellen wat je net bestudeerd hebt, dan heb je een herhaling te pakken en zie je wat je er echt van snapt.

5. Concentreer je op één ding

Hoewel er nog wel eens gezegd wordt dat vrouwen kunnen multitasken, is allang bewezen dat dat niet zo is. Niemand kan meerdere dingen tegelijk goed doen. Iedere afleiding tijdens het studeren zorgt ervoor dat je weer in de stof moet komen waar je mee bezig was. Dat kost extra tijd en het resultaat wordt er echt niet beter op. Leg daarom je telefoon echt uit de buurt, zodat je de piepjes, belletjes en trilsignalen niet hoort of, nog beter, zet hem uit. In de 10-minuten-pauzes kun je je berichten checken. Spreek een tijd af met studiegenoten of vrienden waarop je bereikbaar bent via de social media.

Ga zelf aan de slag met mijn tips, maar bedenk dat je veranderingen een paar weken consequent moet volhouden om het effect echt te ervaren. In aparte artikelen zoom ik in op alle aspecten waarmee jij je leerprestaties kunt optimaliseren. Kijk daarvoor in de categorie Toetsen en examens.