Tips bij toetsen en examens

Examen

In het hoger onderwijs start voor de vierdejaars de afstudeerperiode, in het voortgezet en hoger onderwijs begint in mei de periode van de landelijke examens, in het basisonderwijs krijgt groep 8 in april de Cito-toets. Dat afstuderen en die toetsen en examens zorgen voor veel stress met vaak merkbaar negatieve gevolgen voor de leerprestaties. En dat is wel het laatste dat je je leerlingen of studenten toewenst!

Stress kan zich uiten op een manier die je rechtstreeks terugziet is in het onderwijs: concentratieproblemen, verminderd geheugen, blokkeren of faalangst en daardoor mindere prestaties.
Stress kan zich ook uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn en in agressief of juist apathisch gedrag. Die klachten kunnen dan weer een negatieve uitwerking op de leerprestaties hebben. Genoeg redenen dus om om je leerlingen of studenten te ondersteunen.

Je kunt eraan bijdragen om de rust en het zelfvertrouwen te behouden, ontspanning te bewerkstelligen en vooral de zenuwen de baas te blijven. Geef je leerlingen of studenten vertrouwen, bespreek wat ze zelf kunnen doen (zie tips_bij_toetsen_en_examens) en straal rust uit.
In de lokalen kun je met etherische oliën werken. Lavendel of mandarijn om ontspanning te creëren, rozemarijn of munt om de concentratie en het helder denken te bevorderen. zie ook Aromatherapie bij de Cito-toets.

Geef de tips_bij_toetsen_en_examens mee zodat ze die nog eens rustig door kunnen nemen.

Foto: “Examen” by edans, on Flickr

Geef een reactie