Tips bij toetsen en examens

Examen
“Examen” by edans, on Flickr

In het voortgezet en hoger onderwijs begint de periode van de examens, toetsen en bindende studieadviezen. In het basisonderwijs heeft groep 8 de Cito-toets al achter de rug, maar wordt in de andere klassen nog veel getoetst. Die toetsen en examens zorgen voor veel stress met vaak merkbaar negatieve gevolgen voor de leerprestaties. En dat is wel het laatste dat je je leerlingen of studenten toewenst!

Stress kan zich uiten op een manier die je rechtstreeks terugziet is in het onderwijs: concentratieproblemen, verminderd geheugen, blokkeren of faalangst en daardoor mindere prestaties.
Stress kan zich ook uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn en in agressief of juist apathisch gedrag. Die klachten kunnen dan weer een negatieve uitwerking op de leerprestaties hebben. Genoeg redenen dus om om je leerlingen of studenten te ondersteunen.

Je kunt eraan bijdragen om de rust en het zelfvertrouwen te behouden, ontspanning te bewerkstelligen en vooral de zenuwen de baas te blijven. Geef je leerlingen of studenten vertrouwen, bespreek wat ze zelf kunnen doen (zie tips_bij_toetsen_en_examens) en straal rust uit.
In de lokalen kun je met etherische oliën werken. Lavendel of mandarijn om ontspanning te creëren, rozemarijn of munt om de concentratie en het helder denken te bevorderen. zie ook Aromatherapie bij de Cito-toets.

Geef de tips_bij_toetsen_en_examens mee zodat ze die nog eens rustig door kunnen nemen.