EHBO-middeltjes in de koffer
Bijna iedereen stopt EHBO-middeltjes in de koffer die eerste hulp bieden bij kleine kwaaltjes en ongemakken. Heb jij je paklijst al klaar? Wat neem je mee aan pilletjes, poedertjes en zalfjes?
Iets tegen hoofdpijn, misselijkheid, diarree, koorts, slapeloosheid, insectensteken, en ook iets om te gebruiken bij schaafwondjes, huid- en voetschimmel, verbranding door de zon, een verstopte neus, keelpijn en andere kleine kwaaltjes. Preventief ook nog vaak een insectenwerend middel en een flesje zonnebrandolie. Soms lijkt het wel of de halve drogist of apotheek aan EHBO-middeltjes in een koffer wordt gepropt.
Weet je dat je dit soort ongemakken en kwaaltjes ook met natuurlijke middelen kunt aanpakken? En dat er dan maar zo weinig mee hoeft dat het zelfs in je handbagage past als je gaat vliegen?
Etherische oliën
Etherische oliën zijn prima te gebruiken als EHBO-middeltjes. Er zijn oliën met een zeer specifieke werking, maar er zijn ook oliën die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Dat zijn handige oliën voor de vakantiekoffer! Het zijn kleine flesjes van 5 of 10 ml. die in je handbagage mee mogen. Je hebt per keer maar 1 of 2 druppels nodig, dus zo’n klein flesje voldoet voor de hele vakantie. Goede merken zoals Volatile en Chi zijn via de webshops van drogisterijen, bijv. bij D.I.O. drogisterij snel te bestellen.
Hoe je veilig werkt met etherische oliën lees je in een vorige blog .
- Pepermuntolie:
- bij hoofdpijn (een druppeltje op de slapen en in de nek wrijven)
- bij kramp in spieren of darmen (een paar druppels puur of verdund in een scheutje olijfolie* op de plek aanbrengen)
- bij jeuk (een paar druppels verdund in olijfolie* op de plek aanbrengen)
- bij koorts (verstuiven)
- bij een verstopte neus of slijmerige hoest (verstuiven of op een zakdoekje)
- Lavendelolie:
- insectenwerend (verstuiven)
- bij verbranding door zon of vuur (een paar druppels puur of verdund in olijfolie op de plek aanbrengen)
- bij onrust, nervositeit, spanning (verstuiven of op een zakdoekje)
- bij schaafwonden en snijwondjes (puur op de wond om te ontsmetten en snel te laten helen)
- bij slaapproblemen (een of twee druppeltjes op het hoofdkussen)
- bij spierpijn (een paar druppels puur of verdund in olijfolie* op de plek aanbrengen)
- ter ontspanning (een paar druppels in een neutrale olie mengen en dat geheel in het badwater oplossen (etherische olie nooit rechtstreeks in het badwater druppelen!, of verstuiven)
- Tea tree olie:
- bij jeuk (een paar druppels puur of verdund in olijfolie* op de plek aanbrengen)
- bij een koortslip (blaasjes aanstippen)
- bij verkoudheid (verstuiven of op een zakdoekje)
- bij huid- en voetschimmel (een druppel op de aangedane plek)
- om een ruimte te ontsmetten (verstuiven)
*Ik noem olijfolie omdat die meestal goed verkrijgbaar is. Je kunt ook een andere plantaardige olie gebruiken, liefst koud geperst en biologisch.
Vochtbalans
Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden is je vochtbalans. Het is van groot belang om voldoende te drinken, ook onderweg! In Nederland is kraanwater uitstekend te gebruiken, maar dat is niet overal veilig. Drink dan bronwater uit flesjes. In een vliegtuig mag je geen water meenemen, maar zorg er voor dat je op lange autoritten naar je vakantiebestemming voldoende water bij je hebt.
Als je naar warmere gebieden gaat, of bij lichamelijke inspanning, verlies je meer vocht. Je hebt dan dagelijks meer dan 2 liter water nodig om uitdroging te voorkomen.
Water is ook het eerste middel bij hoofdpijn, en het is van belang om extra te drinken bij diarree, spierkramp, koorts, verkoudheid en verbranding. Niet voor niets zegt dr. Batmanghelidj (zie Leesvoer) dat water het beste medicijn is en dat veel problemen worden veroorzaakt door uitdroging.
Kruidenthee
Ook kruidenthee kan hulp bieden en is vaak ter plekke te koop of je koopt de kruiden vers en maakt daar thee van.
- kaneelthee bij diarree of buikgriep
- kamillethee tegen onrust, een onprettig gevoel en slapeloosheid
- venkelthee bij maag- en darmkrampen
- tijmthee bij hoest, verkoudheid en een zere keel
- muntthee bij maag- darmkrampen, diarree, hoofdpijn en verkoudheid
- thee van verse gemberwortel tegen misselijkheid, reisziekte, of wanneer je het koud hebt.
Het hoe, wat en waarom van kruidenthee heb ik in een eerdere blog beschreven.
Wilde planten bewijzen hun nut bij insectenbeten, jeuk of bij brandnetel-ellende: je kunt de blaadjes van vogelmuur, weegbree of hondsdraf kneuzen en over de plek wrijven.
Vergeet bij het inpakken de tekentang niet en ontsmet na het verwijderen van een teek die plek met tea tree olie.
Bachbloesemremedies
Bij sterke emoties zijn Bachbloesemremedies goed in te zetten om weer evenwicht te brengen. Door te werken aan de emotionele gemoedstoestanden kunnen vaak ook lichamelijke problemen verminderen. De Bachremedies zijn ingedeeld in 7 hoofdgroepen en daarnaast is er de Bach Rescue Remedy (eerste-hulp-remedie). Die zou je eigenlijk altijd bij je moeten hebben, voor acute noodgevallen, bijvoorbeeld bij ernstige paniek of heftige emoties na een ongeval, een traumatische ervaring of een uiterst vervelend bericht.
Nog even iets over de zonnebrandolie: Als je vanuit een baan waarbij je altijd binnen zit ineens een hele dag in de zon loopt, zit of ligt, is het echt nodig om je huid te beschermen tegen verbranden. Dat kan overigens ook heel goed met kokosolie. Maar door dat insmeren kan je lichaam geen vitamine D aanmaken, terwijl we dat allemaal zo hard nodig hebben. Gebruik dus niet uit gewoonte hele dagen zonnebrandolie, maar ga daar bewust mee om. Met of zonder zonnebrandolie, in beide gevallen geldt: niet te lang de zon in en zeker niet op het heetst van de dag. Tips voor verstandig zonnen vind je bij roosgoesgreen.nl.
Als je toch een apotheek of dokter nodig hebt in het buitenland, kun je met de gratis te downloaden medische app in zes talen je problemen duidelijk maken.
Prettige vakantie!
Foto: 'Verbandkoffer' door Hans Dinkelberg op Flickr