Met een mondkapje voor de klas?

HAARLEM-MEXICAANSE GRIEP-MONDKAPJE
Je vindt het natuurlijk geen pretje om ziek thuis te zitten en je wilt je graag wapenen tegen een besmetting met verkoudheid- of griepvirussen. Voorkomen is toch beter dan genezen?
Gelukkig is er in onderwijssituaties meer mogelijk dan het dragen van mondkapjes.

Weerstand opbouwen

Goed eten en drinken is altijd belangrijk, maar in periodes van verminderde weerstand kan het er net voor zorgen dat je op de been blijft. Met daarnaast voldoende slaap, ontspanning, kruidenthee of water, frisse lucht en beweging zorg je goed voor jezelf. Dat lijkt een advies voor thuis, maar ook tijdens je werk kun je dat ondersteunen.
Eet fruit in de pauzes. Dat zorgt ervoor dat je een extra stoot vitamine C binnen krijgt. Momenteel zijn er appels, peren, mandarijntjes, sinaasappels, kiwi’s, bananen. Keus genoeg. Het spreekwoord luidt niet voor niets: an apple a day keeps the doctor away. Kies het liefst biologisch fruit, om alle bestrijdingsmiddelen te vermijden. Met een beker kruidenthee erbij en een pauzewandeling, kun je weer verder.

Hygiëne

Vloeren, tafels, toiletten, deurkrukken, kranen, toetsenbord, muis en aanraakschermen, speelgoed en sporttoestellen zijn grote besmettingshaarden. Zorg voor extra schoonmaakbeurten. Een paar druppels Tea tree olie in het water zorgt voor ontsmetting. Natuurlijk, extra schoonmaken kost geld, maar afwezigheid door ziekte kost in feite veel meer.
Verschoon de handdoeken regelmatig, of nog beter, werk met papieren handdoekjes. Was vaker je handen en zorg dat je leerlingen dat ook doen. Als je uitlegt waarom dat belangrijk is, zullen ze het eerder overnemen.
Informeer ook de ouders over dit soort zaken.
Ziektekiemen gedijen prima in een bedompte en warme omgeving. Het is van belang om in de pauzes en voor en na schooltijd, de lokalen Lokalen goed te luchten en de verwarming niet te hoog zetten. Trek liever zelf iets warmers aan (het Warme Truienseizoen als uitbreiding op de Warme Truiendag?!)

Als er veel gesnotterd wordt

Merk je dat er veel gehoest of gesnotterd wordt, houd dan voldoende papieren zakdoekjes bij de hand. Na gebruik gaan die in de prullenbak en die wordt iedere dag leeggemaakt.
Je kunt de lucht zuiveren door etherische olie te verstuiven. Tea tree olie is daar zeer geschikt voor. Een schaaltje water met een paar druppels etherische olie op de verwarming, werkt ook goed. Daarmee bevochtig je meteen de lucht en dat is prettig voor je slijmvliezen.
Kun jij werken of leren met een duf, verstopt hoofd? Als je onvoldoende zuurstof binnenkrijgt, kun je je niet concentreren, werkt je geheugen niet goed en ben je prikkelbaar. Luchten dus, en etherische olie van bijvoorbeeld tijm, eucalyptus, den of lavendel verstuiven. Dat zorgt ervoor dat de verstopping opgeruimd wordt en je weer vrijer kunt ademen.

Uien

Een doorgesneden ui op een schoteltje, is een oud advies dat prima werkt. Je kunt dat ’s avonds bij je bed zetten, maar in een lokaal werkt het even goed. Dat het werkt, is overduidelijk als je een ui snijdt: je begint meteen te snotteren en te tranen. De werkzame stoffen openen je neus, holtes en longen.

Mocht je de virussen toch niet buiten de deur weten te houden en krijg je een zware verkoudheid of griep: blijf dan thuis om goed uit te zieken en geen collega’s of leerlingen te besmetten.

Foto: ANP