Herfst in de klas
Herfst: onstuimig weer, storm, regen, vroeger donker, koud, minder zon. Je leerlingen komen minder buiten, krijgen minder beweging, zitten vaker bij tv of computer. Samen met de spanning van de decembermaand en alles wat ze momenteel meekrijgen van het nieuws heeft het zijn weerslag op gedrag en prestaties in de klas. Je hebt drukkere leerlingen, die minder geconcentreerd zijn, kortere lontjes hebben, eerder moe zijn en daardoor helaas vaak minder presteren.
De basisvoorwaarden om tot leren te komen, moeten deels buiten school worden gerealiseerd, in de thuissituatie. Over het belang van voldoende frisse lucht, slaap en beweging, de beschikking over kraanwater en volwaardige voeding kun je als leerkracht educatie geven, je kunt de gelegenheid geven om wat te drinken en zorgen voor voldoende luchten van de lokalen.
In de klas kun je heel goed werken met geuren (etherische oliën). Dat werkt al in bedrijven en winkels, ziekenhuizen en instellingen en, zoals laatst bekend werd, in het metrostation in Rotterdam.
Welke geuren komen voor de klassensituatie in aanmerking en hoe pas je ze veilig toe?
De toepassing heb ik al eerder beschreven.
Het doel bepaalt de geuren, de etherische oliën.
- Bij kou: gember
- Om een bedompte lucht tegen te gaan (natte jassen): tea tree
- Bij verkoudheid, hoesten, niezen, verstopte neuzen, ziektekiemen in de lucht: tea tree, eucalyptus of tijm
- Als de leerlingen erg druk zijn: lavendel
- Bij korte lontjes en een gespannen sfeer: mandarijn
- Bij gebrek aan concentratie: rozemarijn
- Als je leerlingen moe zijn en helder denken lastig wordt: citroen of pepermunt
- Om de lucht te zuiveren: eucalyptus, tea tree
Ook combinaties van etherische olien doen het prima en je kunt dan soms meerdere doelen tegelijk aanpakken. Gebruik combinaties die goed bij elkaar passen. Daar zijn vuistregels voor:
Alle etherische oliën worden geëxtraheerd uit natuurproducten: bomen, kruiden, bloemen, specerijen, citrusvruchten, en harsen.
Kruiden en citrusvruchten gaan goed samen, bijv. Citroen met tijm.
Bomen en kruiden passen bij elkaar, bijv. eucalyptus met rozemarijn.
Citrusvruchten en bloemen combineren goed, bijv. sinaasappel met lavendel.
Gebruik een bepaalde olie of een mengsel niet langer dan een paar weken achter elkaar. Wissel daarna af met een andere olie. Zo voorkom je gewenning.
Denk niet dat dit alleen in het basisonderwijs werkt. Ik gebruik het zelf bij deeltijdstudenten in hbo en wo en ik merk het verschil!
Foto: “Herfst, Oirschotse vennen” by Jos Dielis
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.