Kruiden als natuurlijke ondersteuning bij het leren

Kruiden geven een natuurlijke ondersteuning bij het leren. Je kunt je leerprestaties ermee  bevorderen, zowel direct als indirect.
Rechtstreeks, doordat kruiden je  concentratie verhogen en bevorderen dat je helder kunt denken. Ze zorgen ook dat je alert blijft en dus snel kunt reageren. En ze verbeteren je geheugen, waardoor je de dingen die je leert ook kunt onthouden. (bijv. rozemarijn, citroen, gember, munt, hysop).
Maar ook indirect hebben kruiden een grote invloed. Hoe?

Weerstand bevorderen

Kruiden werken positief op de algehele weerstand en daarmee op leerprestaties, want als je je niet goed voelt of niet lekker in je vel zit, kun je ook niet presteren. Het spreekwoord luidt niet voor niets: een gezonde geest in een gezond lichaam (denk aan braam, brandnetel,  hysop, vlier, kurkuma, oregano, knoflook).

Energie geven

Kruiden zorgen voor energie en die heb je hard nodig om de hele dag bezig te kunnen blijven (rozemarijn, gember, peper, koriander, basilicum).

Spijsvertering stimuleren

Kruiden stimuleren je darmwerking. Een goede spijsvertering is nodig om de voedingsstoffen die je eet, ook daadwerkelijk te kunnen opnemen. Je darmen worden niet voor niets ook wel ’tweede brein’ of ‘buikhersenen’ genoemd. Je kunt nog zo gezond eten, als je darmen niet in orde zijn en je spijsvertering niet goed verloopt, komen de voedingsstoffen niet in je lichaamscellen en kunnen ze dus niets voor je doen (brandnetel, paardenbloem, munt, goudsbloem, tijm).

Luchtwegen vrijmaken

Kruiden zorgen voor vrije luchtwegen, zodat je voldoende zuurstof binnen krijgt. Als je verkouden bent of een verstopte neus hebt, is het lastiger ademhalen en krijg je minder zuurstof binnen. Dat heeft invloed op de werking van je hersenen. Je voelt je moe, duf en je bent niet in staat om je goed te concentreren (tijm, jeneverbes, vlier, oregano, salie).

Bloedsomloop bevorderen

Kruiden bevorderen de bloedsomloop, waardoor de zuurstof en voedingsstoffen die je binnenkrijgt via je longen en je darmen, ook daadwerkelijk naar je lichaamscellen en je hersencellen worden getransporteerd (rozemarijn, selderij, knoflook, madeliefje).

Lucht zuiveren

De uit kruiden gedestilleerde etherische oliën zuiveren de lucht. Met het slechte binnenklimaat dat in vele schoolgebouwen heerst, is dat van groot belang. Ze kunnen de ziektekiemen in de lucht voor een groot deel verwijderen (tea tree, lavendel, munt).

Ontspanning brengen

Kruiden brengen rust en ontspanning wat van groot belang is om goed te kunnen leren en goed door toetsen en examens te komen (citroenmelisse, mandarijn, lavendel, komijn,  marjolein).

Stress en angst verminderen

Kruiden kunnen stress, faalangst en examenangst verminderen waardoor je betere prestaties kunt leveren (basilicum, kamille, citroenmelisse, lavendel, tijm, lindebloesem).

Stress en angst kunnen op hun beurt maag-darmklachten of hoofdpijn veroorzaken of ervoor zorgen dat je niet goed kunt slapen. Kruiden helpen deze negatieve gevolgen bestrijden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niets hoeft te doen aan de oorzaken van de stress of de angst (venkel, munt, lavendel, kamille).

Kruiden zijn goud waard

Vroeger waren kruiden goud waard omdat ze schaars waren.
Ze zijn nog steeds goud waard, niet zozeer vanwege hun economische waarde, maar vanwege hun veelzijdige werking zonder bijwerkingen! Profiteer van kruiden bij het leren! Gebruik ze als smaakaccent in je maaltijden of als kruidenthee. De werking krijg je dan met je eten mee naar binnen.
Want als het ook natuurlijk kan ………

Foto: “Kruiden” by udn, on Flickr

Geef een reactie